module-flow-content

Când picioarele
te atenționează

module-flow-content

…poate fi un semn că nervii sunt afectați. În aceste cazuri, medicii vorbesc de „neuropatie”. Neuropatia diabetică este una dintre cele mai frecvente complicații ale diabetului: 

Aproximativ o treime dintre pacienții cu diabet sunt îngrijorați. E ca și cum ai sta într-un mușuroi de furnici, ți-ar arde picioarele sau ar fi înfășurate în bumbac. Aceste senzații pot deveni un chin și poți avea nopți nedormite.

Pentru 50% din cazuri, boala poate să debuteze fără simptome. Leziunile nervoase reduc sensibilitatea picioarelor la durere, presiune sau temperatură. Astfel, neuropatia diabetică se dezvoltă adesea neobservată pentru o lungă perioadă de timp. Ca urmare, riscați să descoperiți răni prea târziu și acestea se pot infecta.

În multe cazuri, neuropatia poate fi deja prezentă în momentul diagnosticării diabetului. Din acest motiv, fiind o persoană cu diabet, trebuie să aveți grijă în mod deosebit de picioarele dumneavoastră.

module-flow-content

Fii atent la simptome și contactează medicul dacă observi ceva neobișnuit la picioare. Acțiunea timpurie este esențială!

module-flow-content

Ce se întâmplă mai exact
cu picioarele tale?

module-flow-content

Pentru a preveni sau a încetini progresia leziunilor nervoase la nivelul picioarelor, este esențial să înțelegi ce se întâmplă de fapt în corpul tău și ce legătură are acest lucru cu funcționarea nervilor.

Dacă ai fost diagnosticat cu diabet sau un stadiu premergător al acestuia, corpul tău și-a pierdut capacitatea de a controla în mod corespunzător nivelul glicemiei din sânge.

 

module-flow-content

Tulburările funcției nervoase la nivelul picioarelor pot apărea sub forma unor simptome “pozitive”, adică pe care le simți:

  • furnicături
  • senzație de arsură
  • durere înțepătoare sau senzație de curentare
  • senzație de amorțire (descrisă adesea ca fiind înfășurat în bumbac)

De obicei, acestea devin mai deranjante în momentele de relaxare sau înainte de a adormi.

module-flow-content

Neuropatia se poate manifesta, de asemenea și sub forma unor simptome “negative”:

  • sensibilitate redusă la schimbări de temperatură, de exemplu nu poți face diferența între apă caldă și rece
  • senzație redusă de presiune, de exemplu poți să nu simți că pantofii îți sunt prea strâmți
  • instabilitate la mers

Aceste deficite ale funcțiilor nervoase îți pun picioarele în pericol de răni neobservate sau de răni infectate, care în cel mai rău caz pot duce la o amputare de deget sau chiar a unei părți din picior.

module-flow-content

Există mai mulți factori care pot fi considerați „stresori nervoși” și pot crește riscul de progresie sau dezvoltare a neuropatiei, cum ar fi obezitatea, hipertensiunea arterială, fumatul sau consumul de alcool.

module-teaser-block module-variant--default

Adresează-te
medicului de îndată!

Dacă simți ceva diferit în legătură cu picioarele tale, îți recomandăm să te adresezi de îndată medicului. Acțiunea timpurie este esențială!