În prezent, nu avem suficient de multe informații ce au legătură cu factorii de risc ai durerii de tip neuropatic la pacienții cu diabet zaharat și neuropatie periferică. Cu toate acestea, dovezile rezultate din mai multe studii au indicat faptul că printre factorii declanșatori ai durerii de tip neuropatic se numără durata crescută a diabetului precum și polineuropatia cronică.
Cele mai frecvente cauze ale neuropatiei periferice în SUA și Europa sunt starea de pre-diabet și diabetul de tip 2. Cel puțin jumătate din toți pacienții ce suferă de diabet, inclusiv cei cu diabet de tip 1, dezvoltă o anumită formă de neuropatie în timpul vieții.
Diabetul poate produce mai multe tipuri de leziuni ale sistemului nervos periferic. Cel mai frecvent tip de afectare a nervilor este afectarea bilaterală și simetrică a nervilor de la nivelul membrelor inferioare, cu un gradient de severitate mai pronunțat spre distal decât spre proximal.
Pacienții ce suferă de neuropatie diabetică pot prezenta o multitudine de semne și simptome, unele putând fi spontane, altele apărând la contactul cu anumite suprafețe. Dintre acestea amintim paresteziile, fiind definite ca senzații false de furnicături, amorțeală, înțepături la diferite niveluri, dar mai ales la nivelul distal al membrelor inferioare, precum și disestezia ce presupune o alterare a sensibilității. Durerea resimțită de pacienți este însă, simptomul cel mai neplăcut, fiind asociat și cu o experiență emoțională negativă. Dintre simptomele menționate, pacienții pot resimți unul sau chiar toate simptomele simultan.
Distribuția semnelor și simptomelor depinde de nervii afectați în neuropatia diabetică; în cea mai comună formă de neuropatie, polineuropatia simetrică distală, durerea și anomaliile senzoriale sunt localizate la nivelul gambelor și degetelor de la picioare și ocazional, de asemenea, la nivelul mâinii. Durerea are caracteristici diferite și poate îmbrăca diferite forme, dar senzația de arsură, usturime și durere profundă sunt cele mai reprezentative simptome rezultate din lezarea fibrelor nervoase.
Este încă inexplicabil de ce unii pacienți dezvoltă durere neuropată, iar alții nu experimentează durerea, deși acest lucru este probabil legat de interacțiunile complexe dintre natura leziunii și mediu.
În anumite studii, s-a emis ipoteza conform căreia pacienții care se plâng de disestezie prezintă o neuropatie mai severă decât pacienții ce nu prezintă disestezie.
De asemenea, apariția neuropatiei diabetice periferice la o vârstă mai mică, împreună cu nivelurile medii crescute ale hemoglobinei glicate reprezintă factori ce contribuie la apariția durerii neuropate. S-a observat totodată o tendință de apariție a durerii în rândul populației de sex feminin.
Este de înțeles faptul că pacienții cu neuropatie diabetică dureroasă prezintă mai des episoade de depresie în comparație cu pacienții ce nu prezintă durere. Acest lucru este valabil și în cazul pacienților cu disestezie. Un procent semnificativ de pacienți dintr-un lot studiat (38%) au declarat faptul că disestezia este un simptom la fel de stresant ca durerea în sine, contribuind într-o mare măsură la scăderea calității vieții.
În ceea ce privește activitatea fizică a pacienților și stilul de viață, pacienții cu neuropatie dureroasă duc o viață nu foarte activă, activitățile fizice fiind limitate din cauza durerii. Însă, acest lucru formează un cerc vicios, deoarece pacienții care efectuează activități fizice au un prag de toleranță mai mare la durere comparativ cu cei care au o viață sedentară.
Prin urmare, un stil de viață activ, un regim igieno-dietetic precum și un control riguros al glicemiei reprezintă factorii cheie în ținerea sub control a diabetului și minimizarea riscului de apariție a complicațiilor acestuia, precum neuropatia diabetică.
Bibliografie:
- Gylfadottir SS, Itani M, Kristensen AG, Karlsson P, Krøigård T, Bennett DL, Tankisi H, Andersen NT, Jensen TS, Sindrup SH, Finnerup NB. The characteristics of pain and dysesthesia in patients with diabetic polyneuropathy. PLoS One. 2022 Feb 17;17(2):e0263831. doi: 10.1371/journal.pone.0263831. PMID: 35176062; PMCID: PMC8853492.
- Feldman EL, Nave KA, Jensen TS, Bennett DLH. New Horizons in Diabetic Neuropathy: Mechanisms, Bioenergetics, and Pain. Neuron. 2017;93(6):1296-1313. doi:10.1016/j.neuron.2017.02.005