Complicații

Neuropatia diabetică poate fi însoțită de o serie de complicații, printre care:

Leziunile nervoase pot duce la pierderea sensibilității la nivelul picioarelor. Rănile și tăieturile de la nivelul piciorului se pot infecta grav în mod tacit, devenind ulcere. Se pot transforma în ulcere chiar și leziunile minore care nu se vindecă. În cazuri grave, infecția poate pătrunde în profunzime până la os, iar ulcerele pot cauza gangrenă. Poate fi nevoie de amputarea unui deget, a antepiciorului sau chiar a părții inferioare a piciorului.

Leziunile nervoase pot deteriora o articulație cauzând o afecțiune denumită artropatia Charcot, ce se manifestă, de regulă, la nivelul articulațiilor mici ale antepiciorului. Simptomele includ pierderea sensibilității și inflamația articulațiilor, instabilitate și uneori deformări articulare. Tratamentul prompt poate ajuta la vindecare și la prevenirea progresării deteriorării articulației dar si a altor complicații.

Dacă sunt afectaţi nervii care controlează vezica urinară, golirea completă a vezicii urinare poate deveni imposibilă. Ca urmare, în vezică și rinichi se acumulează bacterii cauzând infecții urinare. Totodată, leziunile nervoase pot afecta capacitatea de a simți nevoia de urinare sau de a controla mușchii ce eliberează urina, cauzând pierderi de urină (incontinență).

Glicemia scăzută (sub 70 miligrame per decilitru, sau mg/dL) cauzează de regulă tremurături, transpirație excesivă și un ritm cardiac rapid. Dacă însă suferiți de neuropatie vegetativă, este posibil să nu aveţi aceste semnale de avertizare.

Lezarea nervilor ce controlează fluxul sanguin poate afecta capacitatea corpului dumneavoastră de a regla tensiunea arterială. Drept urmare, poate surveni o scădere bruscă a tensiunii atunci când vă ridicați în picioare din șezut (hipotensiune ortostatică), cauzând amețeală și uneori chiar leșin.

Dacă leziunile nervoase afectează nervii ce controlează tractul digestiv, puteți suferi de constipație, diaree sau episoade alternative de constipație și diaree. Leziunile nervoase cauzate de diabet pot cauza gastropareză, o afecțiune în care stomacul se golește prea încet sau deloc. Aceste complicații interferă cu digestia și afectează considerabil glicemia și nutriția. Semnele și simptomele includ: greață, vărsături și balonare.

Neuropatia vegetativă afectează frecvent nervii organelor sexuale, bărbații confruntându-se cu disfuncție erectilă, iar femeile cu dificultăți de lubrifiere a mucoasei vaginale și libido scăzut.

Leziunile nervoase pot interfera cu modul în care funcționează glandele sudoripare, astfel încât corpul dumneavoastră va avea dificultăți în reglarea adecvată a temperaturii. Anumite persoane cu neuropatie vegetativă suferă de transpirație excesivă, în special noaptea sau în timpul meselor. Transpirația redusă sau absența acesteia (anhidroză) poate pune în pericol viața pacientului.