Complicațiile diabetului de tip 2 – un studiu australian bazat pe populație

Complicațiile diabetului de tip 2

Neuropatia diabetică reprezintă o afecțiune ce apare la pacienții cu diabet zaharat care nu poate fi atribuită altor cauze ale neuropatiei periferice. Se manifestă în părțile somatice și / sau autonome ale sistemului nervos periferic. 

Aproximativ una din trei persoane cu diabet zaharat este afectată de polineuropatie diabetică senzitivo-motorie, care este asociată cu o afectare marcată a calității vieții în primul rând ca urmare a durerii neuropatice și a ulcerelor piciorului, dar care rămâne încă subdiagnosticată și netratată. 

Managementul neuropatiei diabetice include trei puncte cheie: 

 • modificarea stilului de viață, tratamentul cauzal care vizează normoglicemia și intervenția înlăturarea facotorilor de risc cardiovascular;
 • farmacoterapie derivată din patogeneză; 
 • tratamentul simptomatic al durerii neuropatice utilizând compuși analgezici (combinații, dacă este necesar) și opțiuni non-farmacologice.

Complicațiile ce apar în urma diabetului de tip 2 sunt întalnite frecvent și pot fi grave. Persoanele cu diabet au un risc dublu de deces, comparativ cu persoanele de aceeași vărstă, dar care nu suferă de diabet.

Printre complicațiile diabetului de tip 2 se numără:

 • bolile cardiace
 • accident vascular cerebral (AVC)
 • hipertensiune
 • orbire si probleme de vedere
 • boli renale
 • complicații ale sistemului nervos, cum ar fi neuropatiile diabetice
 • amputații ale membrelor
 • probleme la nivelul picioarelor

Pentru determinarea prevalenței și a factorilor de risc pentru neuropatie și boala vasculară periferică în rândul populației australiene cu diabet, precum și identificarea celor cu risc crescut de apariție a ulcerelor la nivelul picioarelor, s-a efectuat un studiu ce a analizat 11247 de adulți cu vârsta> sau = 25 de ani în 42 de zone alese din Australia. Au fost evaluate neuropatia diabetică și boala vasculară periferică la participanții identificați ca având diabet zaharat (pe baza raportului individual și a testului de toleranță la glucoza orală), precum și în repaus alimentar și într-o probă aleatorie cu toleranță normală la glucoză.

Rezultatele studiului au arătat că prevalența neuropatiei periferice precum și a bolii vasculare periferice a fost de 13,1% la cei ce se știau cu diabet și 7,1% la cei cu diagnostic recent. Dintre cei cu diabet, o parte prezentau risc de ulcerație la nivelul piciorului. Factorii de risc independenți pentru neuropatia periferică au fost durata diabetului, înălțimea, vârsta și valorile acidului uric. Factorii de risc pentru boala periferică vasculară au fost durata diabetului , vârsta, fumatul, acidul uric și raportul albumină / creatinină urinară.

Prin urmare, prevalența neuropatiei diabetice și a bolii vasculare periferice a fost mai mică la această populație decât a fost raportată la alte populații. Acest lucru poate reflecta diferențele în metodele de eșantionare între comunitățile și pacienții din spitale. Cu toate acestea, o proporție substanțială a populației cu diabet avea factori de risc pentru apariția ulcerelor piciorului.

Bibliografie:

 • Tapp RJ, Shaw JE, de Courten MP, Dunstan DW, Welborn TA, Zimmet PZ; AusDiab Study Group. Foot complications in Type 2 diabetes: an Australian population-based study. Diabet Med. 2003 Feb;20(2):105-13. doi: 10.1046/j.1464-5491.2003.00881.x. PMID: 12581261.
 • Ziegler D, Papanas N, Schnell O, et al. Current concepts in the management of diabetic polyneuropathy. J Diabetes Investig. 2021;12(4):464-475. doi:10.1111/jdi.13401

Simptomele mononeuropatiei

Puteți resimți durere în

De asemenea, mononeuropatia poate cauza probleme la nivelul ochilor sau feței, cauzând:

Mononeuropatia apare uneori în cazul compresiei unui nerv. În rândul pacienților cu diabet, sindromul de tunel carpian este un tip frecvent de neuropatie cauzată de compresie. Aceasta poate cauza amorțeală sau furnicături la nivelul mâinilor și degetelor. Puteți avea senzația de slăbiciune musculară, scăpând lucrurile din mână.

Simptomele neuropatiei radiculoplexă

Simptomele neuropatiei periferice

Simptomele neuropatiei vegetative