Neuropatia diabetică este o complicație majoră a diabetului zaharat de tip 1 cu morbiditate și mortalitate semnificative la vârsta adultă. Neuropatia clinică este rareori observată la populațiile pediatrice, în timp ce neuropatia subclinică este frecvent observată, în special la adolescenți. Neuropatia diabetică periferică implică afectarea fibrelor nervoase mari și / sau mici și poate fi diagnosticată prin diferite metode.
Studiile de conducere nervoasă sunt metoda standard de aur pentru detectarea neuropatiei diabetice ce nu poate fi diagnosticată clinic; cu toate acestea, sunt invazive, dificil de realizat și detectează selectiv funcționarea anormală a fibrelor nervoase mari. Utilizarea pragurilor de percepere a vibrației și a pragurilor de percepere termică sunt mai rapide și mai ușoare și, prin urmare, mai potrivite ca instrumente de screening. Controlul glicemic slab este cel mai important factor de risc pentru dezvoltarea neuropatiei diabetice.
Menținerea normoglicemiei este singura modalitate de prevenire sau inversare a afectării neuronale, deoarece tratamentele disponibile în prezent pot doar ameliora simptomele neuropatiei diabetice. Depistarea precoce a anomaliilor sistemului nervos în rândul copiilor și adolescenților este crucială pentru a permite luarea tuturor măsurilor adecvate pentru a preveni dezvoltarea neuropatiei diabetice.
Neuropatia diabetică senzorială, diagnosticată prin intermediul studiilor de conducere nervoasă, este frecventă la copiii cu diabet de tip 1. Diagnosticul de neuropatie diabetică este rareori pus în îngrijirea pediatrică zilnică, deoarece pacienții sunt asimptomatici, detectarea vibrațiilor este în mare parte normală, iar testarea conducerii nervoase nu este posibilă.
Pentru a descrie disfuncția somato-senzorială la copiii cu diabet zaharat, s-a efectuat un studiu pentru a identifica dacă durata diabetului și hemoglobina alfa sunt legate de disfuncția somato-senzorială și de asemenea să identifice care este cel mai bun test de screening pentru disfuncția fibrelor mari.
Au fost incluși în studiu patruzeci și cinci de copii (vârsta de 13,2 ± 2,5 ani) cu diabet zaharat de tip 1 timp de 6,7 ± 2,5 ani, cărora li s-au efectuat teste de conducere nervoasă și teste senzoriale cantitative la nivelul picioarelor. Conducerea anormală a nervilor a fost utilizată ca standard de aur pentru a diagnostica neuropatiile.
Astfel că, în urma măsurătorilor s-a constatat o prevalență ridicată a hipoesteziei (reducerea sensibilității) mecanice și termice, adesea asociată cu hiperalgezia (sensibilitate exagerată la durere). Doar pragurile de detectare a frigului și durerile mecanice au fost legate de hemoglobina alfa. Hipoestezia tactilă a avut cea mai mare sensibilitate, specificitate și valori predictive pozitive și negative pentru pacienții cu neuropatie diagnosticată prin teste de conducere nervoasă.
S-a constatat faptul că aproape jumătate dintre copiii cu diabet au neuropatii subclinice în care sunt afectate fibrele nervoase mari și mici. Evaluarea funcției tactile a fost mai eficientă decât evaluarea vibrațiilor pentru diagnosticarea neuropatiei. Testarea senzorială cantitativă este un instrument valoros pentru evaluarea neuropatiei, precum și o țintă a studiilor intervenționale la copiii cu diabet.
Într-un alt studiu ce a avut ca scop compararea studiilor convenționale de conducere nervoasă cu tehnicile neinvazive, inclusiv pragurile de percepție a vibrațiilor și pragurile de percepție tactilă pentru detectarea neuropatiei diabetice în rândul copiilor și adolescenților cu diabet de tip 1, s-a demonstrat faptul că 42 de copii aveau neuropatie diabetică diagnosticată cu ajutorul studiilor de conducere nervoasă. Folosind studiile de conducere nervoasă ca standard de aur, sensibilitatea și specificitatea pragurilor de vibrație, precum și a pragurilor de percepție tactilă au fost crescute.
În concluzie, neuropatia diabetică subdiagnosticată este frecventă în rândul copiilor și adolescenților cu diabet zaharat de tip 1 și este nevoie de un control metabolic mai bun la această categorie de populație.
Bibliografie:
- Nelson D, Mah JK, Adams C, Hui S, Crawford S, Darwish H, Stephure D, Pacaud D. Comparison of conventional and non-invasive techniques for the early identification of diabetic neuropathy in children and adolescents with type 1 diabetes. Pediatr Diabetes. 2006 Dec;7(6):305-10. doi: 10.1111/j.1399-5448.2006.00208.x. PMID: 17212597.
- Blankenburg M, Kraemer N, Hirschfeld G, Krumova EK, Maier C, Hechler T, Aksu F, Magerl W, Reinehr T, Wiesel T, Zernikow B. Childhood diabetic neuropathy: functional impairment and non-invasive screening assessment. Diabet Med. 2012 Nov;29(11):1425-32. doi: 10.1111/j.1464-5491.2012.03685.x. PMID: 22507184.
- Louraki M, Karayianni C, Kanaka-Gantenbein C, Katsalouli M, Karavanaki K. Peripheral neuropathy in children with type 1 diabetes. Diabetes Metab. 2012 Oct;38(4):281-9. doi: 10.1016/j.diabet.2012.02.006. Epub 2012 Apr 12. PMID: 22503144.