Încălțămintea personalizată este recomandată de multe ori pacienților ce suferă de diabet precum și neuropatie diabetică, aceștia prezentând un risc mediu spre crescut de a dezvolta ulcere la nivelul picioarelor. Scopul este acela de a remedia deformările picioarelor, de a ameliora presiunea plantară, de a oferi stabilitate în mers și de a proteja picioarele de eventualele traume minore.
Luarea deciziilor clinice pentru alegerea tipului de încălțăminte se bazează pe gradul de deformare a piciorului, astfel că designul încălțămintei poate fi variabil ceea ce conduce la necesitatea implementării unui protocol general valabil pentru populația de interes și anume persoanele cu diabet ce prezintă riscuri de a dezvolta ulcere la nivelul picioarelor, persoanele cu neuropatie diabetică periferică ce au pierdut sensibilitatea la nivelul picioarelor, precum și persoanele cu antecedente de ulcere sau deformări.
Algoritmul de proiectare a încălțămintei ar trebui să se potrivească pentru majoritatea tipurilor de picioare, precum și deformări observate la nivelul picioarelor pacienților cu diabet și neuropatie diabetică. Cel mai important aspect care trebuie luat în considerare este reprezentat de ameliorarea presiunii la nivelul vârfului piciorului.
Există mai multe reguli generale ce trebuie respectate în proiectarea încălțămintei personalizate pentru pacienții cu diabet și neuropatie diabetică, precum:
- Fiecare pantof trebuie să aibă suficient spațiu interior atât în lungime cât și în lățime, cu un spațiu de minimum 1 cm între lungimea degetului cel mai lung și interiorul pantofului. Pantoful ar trebui să fie suficient de înalt în interior pentru a se potrivi pentru degetele deformate ce nu mai pot fi corectate;
- În căptușeala înterioară nu trebuie să existe cusături;
- Pantofii ar trebui să aibă șireturi; dacă funcția mâinilor este afectată din diverse cauze, cum ar fi neuropatia periferică, atunci pantofii ce au curelele cu velcro sunt cea mai bună opțiune;
- Pantoful trebuie să asigure o absorbție adecvată a șocurilor în timpul mersului;
- În cazul utilizării active, trebuie acordată atenție durabilității (în alegerea materialelor) precum și greutății pantofului;
- Pacienții cu neuropatie diabetică periferică au stabilitate redusă, de aceea trebuie acordată o atenție sporită poziției în picioare;
Datorită eventualelor edeme sau pielii sensibile de la nivelul picioarelor, este recomandată încălțămintea cu lungime sub gleznă. Dacă totuși se optează pentru încălțăminte cu lungimea peste gleznă, interiorul trebuie să fie căptușit, iar marginea superioară a încălțămintei să fie deasupra zonei vulnerabile.
Pentru a oferi stabilitate, ar trebui să existe o întăritură pe părțile laterale atunci când există deformări ale picioarelor. Dacă patologia este combinată și cu slăbiciunea musculară de la nivelul gambei, ar trebui să existe o ranforsare suplimentară în interiorul pantofului pentru a susține dorsiflexia gleznei. O altă soluție este adăugarea unei orteze externe, cum ar fi o orteză gleznă-picior.
Talpa exterioară a pantofilor trebuie să ofere amortizare și poate fi făcută subțire sau întărită sau poate fi întărită cu un strat de carbon sau metal pe toată lungimea parțială sau totală a pantofului pentru a crea o talpă rigidă care nu poate fi îndoită. Dacă pacientul suferă de reducerea sensibilității, este indicată o talpă întărită și nu rigidă. Pentru pacienții cu neuropatie diabetică periferică se recomandă să existe o aderență suficientă a tălpii exterioare. Limba pantofului poate fi subțire, întărită sau rigidă și este întotdeauna căptușită.
Tocul pantofului poate avea mai multe configurații. Înălțimea normală a tocului la bărbați este de 1,5‐2 cm și la femeie de 2,5‐3 cm. O dimensiune mărită a tocului se poate realiza la pantofii personalizați complet, prin ridicarea călcâiului în interiorul pantofului (maxim 1 cm).
Un suport medial al arcului piciorului reduce, de asemenea, semnificativ presiunea în vârful piciorului.
În concluzie, designul încălțămintei și algoritmii de reducere a presiunii sunt primii de acest gen și de ultimă generație, contribuind la luarea unor decizii mai uniforme în prescrierea și fabricarea încălțămintei adecvate pentru pacienții ce suferă de diabet și neuropatie diabetică periferică. Acest lucru ar trebui să reducă variația ofertei de încălțăminte și să îmbunătățească rezultatul clinic în prevenirea apariției ulcerelor piciorului.
Bibliografie:
Bus SA, Zwaferink JB, Dahmen R, Busch-Westbroek T. State of the art design protocol for custom made footwear for people with diabetes and peripheral neuropathy. Diabetes Metab Res Rev. 2020 Mar;36 Suppl 1(Suppl 1):e3237. doi: 10.1002/dmrr.3237. Epub 2019 Dec 16. PMID: 31845547; PMCID: PMC7154634.