Neuropatia diabetică periferică – cauza declinului cognitiv în diabetul de tip 2

neuropatia diabetica periferica

Tulburarile cognitive sunt caracterizate prin modificări ale structurii funcției cerebrale care produc afectarea capacităților intelectuale, memoriei, învățării, orientarii, precum și analizei unei persoane.

Neuropatia diabetică periferică este o complicație a diabetului zaharat ce presupune deteriorarea nervilor periferici din cauza progresiei bolii. Cei mai afectați nervi sunt, de obicei, cei de la nivelul picioarelor. Cauza exactă a apariției neuropatiei diabetice periferice nu este pe deplin cunoscută, însă s-a demonstrat faptul că niveluri crescute și necontrolate ale glicemiei au un efect negativ asupra nervilor și interferează cu funcția acestora de a trimite semnale, ducând în cele din urma la apariția neuropatiei diabetice.

Neuropatia diabetică periferică este asociată cu o scădere a performanțelor funcțiilor cognitive la persoanele cu diabet zaharat de tip 2, potrivit descoperirilor obținute conform studiului publicat în „Jurnalul de Diabet și complicațiile sale”. 

Studiul GRADE a avut ca obiectiv evidențierea principalelor abordări de reducere a glicemiei. S-a observat că neuropatia diabetică periferică a fost asociată cu obținerea unor rezultate mai slabe la testele cognitive, în schimb nu au fost observate asocieri între neuropatia autonomă cardiovasculară și declinul cognitiv. Au fost analizați 4599 de pacienți cu vârsta peste 20 de ani, cu diabet zaharat tip 2 diagnosticat în urmă cu cel puțin 10 ani și cu neuropatie diabetică periferică asociată.

Rezultatele studiului au arătat faptul că valorile crescute ale proteinei C-reactive, HbA1c, tensiunea arterială sistolică și consumul de alcool nu au fost asociate cu neuropatia periferică diabetică. În schimb nivelul crescut de LDL colesterolul a fost asociat cu apariția neuropatiei diabetice periferice. Circumferința taliei și valoarea modificată a raportului albumină/creatinină urinară se identifică frecvent cu asocierea dintre neuropatia diabetică periferică și afectarea cognitivă.

Cercetătorii studiului au transmis faptul că sunt necesare mai multe studii pentru a investiga posibilele mecanisme din spatele asocierii dintre neuropatia diabetică periferică și declinul cognitiv.

Într-un alt studiu recent, s-a demonstrat faptul că stimularea nervilor periferici duce la modificări imagistice în părți ale creierului asociate cu procesele cognitive ca învățarea, memoria, capacitatea de concentrare. Astfel de studii științifice ar putea explica cum și de ce există astfel de legături.

În concluzie creșterea prevalenței diabetului zaharat de tip 2, respectiv a complicațiilor sale acute sau cronice, reprezintă o problemă majoră de sănătate. Screeningul persoanelor cu risc crescut, depistarea precoce și gestionarea corectă a neuropatiei diabetice periferice la pacienții cu diabet zaharat de tip 2 sunt cruciale pentru creșterea calității vieții acestora. De asemenea, examinarea atentă a piciorului, aplicarea activă a instrumentelor de screening în ambulatoriu, inclusiv evaluarea pulsului la nivelul piciorului și un program elaborat de îngrijire a piciorului diabetic precum și de detectare a unui eventual declin cognitiv sunt măsuri esențiale în gestionarea corectă a complicațiilor diabetului zaharat.

În ultimii ani, nu au fost observate îmbunătățiri semnificative ale tratamentului pentru durerea cronică, iar pacienții cu neuropatie diabetică periferică continuă să fie tratați inadecvat. Prin urmare, tratamentul farmacologic activ trebuie luat în considerare pentru a calma durerea neuropată și pentru a îmbunătăți calitatea vieții la pacienții cu diabet zaharat de tip 2.

Bibliografie:

Joshua I. Barzilay, Alokananda Ghosh, Rodica Pop Busui, Andrew Ahmann, Ashok Balasubramanyam, Mary Ann Banerji, Robert M. Cohen, Jennifer Green, Faramarz Ismail-Beigi, Catherine L. Martin, Elizabeth Seaquist, José A. Luchsinger, The cross-sectional association of cognition with diabetic peripheral and autonomic neuropathy—The GRADE study, Journal of Diabetes and its Complications, Volume 35, Issue 12, 2021, 108047, ISSN 1056-8727

Simptomele mononeuropatiei

Puteți resimți durere în

De asemenea, mononeuropatia poate cauza probleme la nivelul ochilor sau feței, cauzând:

Mononeuropatia apare uneori în cazul compresiei unui nerv. În rândul pacienților cu diabet, sindromul de tunel carpian este un tip frecvent de neuropatie cauzată de compresie. Aceasta poate cauza amorțeală sau furnicături la nivelul mâinilor și degetelor. Puteți avea senzația de slăbiciune musculară, scăpând lucrurile din mână.

Simptomele neuropatiei radiculoplexă

Simptomele neuropatiei periferice

Simptomele neuropatiei vegetative