Neuropatie diabetică

Prezența neuropatiei periferice este frecvent asociată cu riscul de deces, chiar și în absența diabetului

neuropatia periferica

Neuropatia periferică este caracterizată prin pierderea sensibilității de la nivelul picioarelor (termică, vibratorie, tactilă, dureroasă). Deși este frecvent diagnosticată ca o complicație majoră a diabetului zaharat, neuropatia periferică poate afecta și persoanele cu niveluri normale ale glicemiei. 

Contextul în care s-a făcut această descoperire

Într-un studiu prospectiv de tip cohortă, desfășurat pe o perioadă de 5 ani, în care au fost înrolați 7.116 pacienți cu diabet zaharat, cu vârsta peste 40 de ani, cercetătorii au descoperit că prezența neuropatiei periferice este frecvent asociată cu risc crescut de deces, chiar și în absența diabetului. 

Prevalența neuropatiei periferice a fost de aproximativ 27% în rândul persoanelor cu diabet zaharat și de 11.6% în rândul populației generale. Raportul de monitorizare extras după o perioadă medie de 13 ani și obținut odată cu încheierea studiului, evidențiază că dintre cei 7.116 pacienți au decedat 2.128, iar dintre aceștia, 488 au decedat din cauză cardiovasculară. Rata de mortalitate de orice cauză a fost de 57.6%.

Prezența neuropatiei periferice a fost evidențiată printr-un test standard cu monofilament.

Ce ne arată rezultatele studiului?

În primul rând, în cazul persoanelor cu diabet zaharat și neuropatie periferică, riscul de ulcerații, amputații și căderi este mai mare comparativ cu populația generală. Toate acestea sunt considerate afecțiuni critice care cresc riscului de deces în rândul acestor pacienți. În acest studiu, riscul de deces înregistrat a fost de 2 ori mai mare la pacienții cu diabet zaharat care asociau neuropatie periferică și ulcerații, față de populația generală.

De asemenea, impactul neuropatiei periferice în rândul persoanelor fără diabet zaharat, încă nu este bine definit. Totuși, studiul arată că prezența neuropatiei periferice provoacă deficiențe funcționale, dizabilități și chiar amputații la nivelul picioarelor atât la persoanele cu diabet zaharat, cât și la persoanele fără diabet. 

În ceea ce privește asocierea neuropatiei periferice cu riscul de deces, studiile au arătat că neuropatia periferică are o legătură evidentă cu mortalitatea de orice cauză, inclusiv cu apariția bolilor cardiovasculare la persoanele cu diabet. În schimb, la persoanele fără diabet zaharat s-a observat doar o asociere între neuropatia periferică și riscul de deces de orice cauză, fără a fi evidențiată o legătură între neuropatia periferică și riscul de deces de cauză cardiovasculară. 

De ce sunt aceste rezultate relevante?

În primul rând, este important de reținut că prezența neuropatiei periferice a fost frecvent asociată cu riscul de deces, chiar și în absența diabetului zaharat. Acest lucru este relevant în contextul în care fiecare persoană trebuie să acorde atenție, în mod obligatoriu, la apariția oricărei modificări a structurii sau a sensibilității la nivelul picioarelor. În plus, dovezile sugerează că pierderea sensibilității de la nivelul picioarelor poate fi considerată un factor de risc ascuns sau neglijat, care contribuie la creșterea riscului total de deces. 

În cazul persoanelor care suferă de diabet zaharat, asocierea neuropatiei periferice reprezintă un factor de risc pentru apariția complicației piciorului diabetic. Odată cu pierderea sensibilității, persoana în cauză nu mai simte atunci când se rănește. Îi poate intra o pioneză în picior și nu o va simți. Orice leziune cât de mică poate deveni o ulcerație suprainfectată, iar aceasta poate conduce la amputații.

Persoanele cu diabet zaharat care observă pierderea sau lipsa sensibilității de la nivelul picioarelor, trebuie să meargă de urgență la medicul de familie sau la diabetolog.

Simptomele mononeuropatiei

Puteți resimți durere în

De asemenea, mononeuropatia poate cauza probleme la nivelul ochilor sau feței, cauzând:

Mononeuropatia apare uneori în cazul compresiei unui nerv. În rândul pacienților cu diabet, sindromul de tunel carpian este un tip frecvent de neuropatie cauzată de compresie. Aceasta poate cauza amorțeală sau furnicături la nivelul mâinilor și degetelor. Puteți avea senzația de slăbiciune musculară, scăpând lucrurile din mână.

Simptomele neuropatiei radiculoplexă

Simptomele neuropatiei periferice

Simptomele neuropatiei vegetative