Neuropatie diabetică

Regim alimentar diabet [Ce să mănânci pentru a controla glicemia]

regim diabet

Diabetul este o afecțiune cronică caracterizată de faptul că organismul nu poate folosi glucidele din alimentație. Glucoza este sursa principală de energie a organismului, însă, pentru a putea fi utilizată, ea trebuie să pătrundă în celule. Acest lucru se face cu ajutorul insulinei, un hormon secretat de pancreas, care are rolul de a menține nivelul glucozei în sânge în limitele normale. Aceasta afecțiune începe să își facă simțită prezența atunci când pancreasul nu produce destulă insulină, ori atunci când insulina nu este folosită corect.

Diabetul impune persoanelor care suferă de această afecțiune adoptarea unui anumit stil de viață și o anumită conduită în ceea ce privește luarea deciziilor alimentare. Regimul alimentar este unul dintre aspectele esențiale atunci când vine vorba despre tratamentul diabetului zaharat. 

În cele ce urmează vei afla ce este benefic să mănânci pentru a reuși să controlezi în mod corespunzător glicemia și de ce este important să urmezi un regim alimentar pentru diabet.

Rolul regimului alimentar în gestionarea diabetului zaharat 

Odată diagnosticat cu diabet, orice pacient trebuie să urmeze o dietă care să îl ajute să își țină sub control nivelul glicemiei din sânge și care să satisfacă pe deplin nevoile nutriționale personale. Important de reținut este faptul că regimul alimentar nu este singurul aspect ce trebuie avut în vedere. El reprezintă o parte conexă a tuturor soluțiilor de tratament recomandate exclusiv de medic, precum administrarea regulată a medicamentelor prescrise, exercițiile fizice efectuate cu recurență și menținerea unei greutăți corporale în parametri normali.

Datele Studiului PREDATORR, realizat de Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, în parteneriat cu Societatea Română de Nefrologie, arată că diabetul este o afecțiune cronică de care suferă peste 11% dintre români, iar până în 2030 se preconizează faptul că numărul persoanelor cu diabet se va dubla. 

Din acest motiv, grija față de obiceiurile zilnice este esențială. Renunțarea la fumat și la consumul de alcool, gestionarea factorilor de stres și dieta echilibrată sunt doar câteva dintre schimbările necesare în viața ta.

Regimul alimentar pentru diabet include trei mese principale pe zi, la ore regulate. Poate părea destul de greu la început să iei masa în fiecare zi la aceeași oră, însă acest lucru ajută corpul să folosească mai bine insulina pe care o produce sau pe care o primește prin intermediul tratamentului.

Gestionarea adecvată a diabetului zaharat prin controlul alimentației și, implicit, al glicemiei este primul pas care contribuie la prevenția apariției complicațiilor diabetului, așa cum este neuropatia diabetică.

62% dintre bolnavii de diabet zaharat suferă și de neuropatie diabetică, iar 30% dintre persoanele cu diabet zaharat au simptome de neuropatie diabetică și nu știu că au această boală. Adesea simptomele care anunță instalarea neuropatiei în organism sunt ignorate din lipsă de informare. Persoanele supraponderale ar trebui să fie mult mai atente la simptome, întrucât pot avea neuropatie diabetică, fără ca măcar să conștientizeze acest lucru. 

În ajutorul persoanelor cu diabet am demarat campania „Stand Up for Your Feet!”, care își propune să crească gradul de conștientizare a daunelor care pot fi produse de neuropatia diabetică, dar și să informeze cât mai multe persoane despre cum poate fi prevenită, întârziată și tratată. Dacă vrei să afli mai multe, te invităm să accesezi www.neuropatiediabetica.ro/campanie.

Alimente permise în diabet:

 • carbohidrați sănătoși – îi găsești din belșug în fructe (portocale, grapefruit, lămâie), legume, cerealele integrale (orez brun, fulgi de ovăz, mei); 
 • fulgi de ovăz – aceștia conțin fibre solubile care scad necesarul de insulină si micșorează nivelul colesterolului din sânge;
 • peștele – somonul, macroul, tonul, sardinele și alte tipuri de pește bogat în acizi grași Omega-3; 
 • produse lactate degresate – lapte degresat cu 1% grăsime, iaurt degresat, brânza de vaci și smântână cu un conținut scăzut de grăsimi;
 • alimente care conțin grăsimi bune – avocado, migdale, nuci pecan, ulei de măsline sau de rapiță, măsline;
 • leguminoase bogate în fibre dietetice – mazăre, năut, linte, fasole 
 • făină din grâu integral și tărâțe de grâu.
 • dulciurile speciale pentru persoanele cu diabet zaharat – pot fi integrate în alimentație dacă sunt consumate cu moderație, întrucât fructoza din componența lor poate avea anumite efecte asupra profilului glicemic, chiar dacă nu conțin zahăr.

Alimente interzise în diabet:

 • zahărul și orice tip de produs care îl conține – biscuiți, sucuri din comerț, ciocolată, prăjituri, bomboane, înghețată și chiar miere;
 • pâinea albă, orezul și pastele – au un conținut ridicat de carbohidrați;
 • produse de patiserie;
 • alimente care au un conținut ridicat de sare;
 • băuturile alcoolice;
 • alimente care conțin grăsimi saturate – cârnații, carnea grasă, untura, smântâna, brânzeturile grase;
 • struguri, smochine, stafide, castane, pepene verde;
 • semințe;
 • mezeluri, snacks-uri, margarina.

Cum se stabilește regimul alimentar în cazul persoanelor cu diabet 

Regimul alimentar al unei persoane diagnosticate cu diabet trebuie stabilit de către un medic diabetolog sau nutriționist în funcție de planul de tratament. În orice dietă vor fi numărați zilnic hidrații de carbon consumați și se va stabili cum vor fi împărțiți. Numărul lor diferă de la pacient la pacient, în funcție de afecțiuni asociate, greutate sau alți factori.

Medicul poate recomanda 5 mese pe zi sau chiar 6 (3 mese principale și 2 gustări sau 3 mese principale și 3 gustări), dar acest lucru depinde de tipul de tratament al fiecărui pacient. Pentru îmbunătățirea obiceiurilor alimentare sunt luate în calcul nevoile personale, greutatea corporală actuală și nivelul de activitate fizică.

Simptomele mononeuropatiei

Puteți resimți durere în

De asemenea, mononeuropatia poate cauza probleme la nivelul ochilor sau feței, cauzând:

Mononeuropatia apare uneori în cazul compresiei unui nerv. În rândul pacienților cu diabet, sindromul de tunel carpian este un tip frecvent de neuropatie cauzată de compresie. Aceasta poate cauza amorțeală sau furnicături la nivelul mâinilor și degetelor. Puteți avea senzația de slăbiciune musculară, scăpând lucrurile din mână.

Simptomele neuropatiei radiculoplexă

Simptomele neuropatiei periferice

Simptomele neuropatiei vegetative