Vitamina B6 este importantă în menținerea metabolismului celular. Forma activă a vitaminei B6 este o coenzimă în aproximativ 150 de reacții enzimatice esențiale la nivel celular precum sinteza, tranformarea sau degradarea aminoacizilor, biosinteza și degradarea neurotransmițătorilor.
Organismul uman nu poate sintetiza forma activă a vitaminei B6 astfel că sunt necesare aporturi externe prin intermediul alimentelor cu conținut ridicat al vitaminei B6 pentru a menține niveluri optime în organism. Necesarul vitaminei B6 este de 1.3 mg/zi pentru adulți, aceasta regasindu-se într-o varietate de alimente precum carne, pește, legume și fructe, prin urmare e puțin probabil ca în țările dezvoltate oamenii să sufere de o carență a acestei vitamine. Însă, cu toate acestea, niveluri scăzute ale vitaminei B6 au fost observate în anumite contexte precum alcoolismul, obezitatea sau în sarcină. De asemenea, mai multe patologii pot induce scăderea nivelului de vitamina B6, precum bolile de rinichi în stadii terminale, insuficiența renală cronică sau alte boli renale. Deficiența de vitamină B6 a fost corelată cu sindroame de malabsorbție precum boala celiacă și bolile intestinale inflamatorii. Anumite medicamente precum și anumiți hormoni de stres pot scădea nivelul vitaminei B6.
Diabetul zaharat reprezintă o problemă globală de sănătate, ce afectează mai mult de 400 milioane de oameni din întrega lume, constând într-un set de sindroame metabolice caracterizate de o stare hiperglicemică persistentă apărută din cauza secreției anormale de insulină. Diabetul zaharat este o boală metabolică multifactorială cauzată de acțiunea factorilor genetici și de mediu, iar pe baza etiologiei sale poate fi clasificat în trei tipuri majore: diabet zaharat de tip 1, diabet zaharat de tip 2 și diabet gestațional.
Diabetul zaharat de tip 1 este o boală autoimună ce este caracterizată de distrucția celulelor beta pancreatice ce secretă insulină. Această patologie este identificată la aproximativ 5-10% dintre persoanele care suferă de diabet. Diabetul zaharat de tip 2 este mai frecvent (90-95%) și este cauzat în principiu de rezistența celulelor la insulină, ce determină acumularea glucozei în sânge, iar pe termen lung acest lucru comprimite funcționarea pancreasului. Diabetul gestațional este o complicație des întâlnită în sarcină care afectează 14% dintre femeile însărcinate din întreaga lume. Este asociat cu rezistența la insulină generată de acțiunea combinată a hormonilor de sarcină și alți factori.
Au fost evidențiate mai multe corelații între nivelul vitaminei B6 din organism și prezența diabetului zaharat, existând o relație invers proporțională cu progresia diabetului. Cu cât diabetul este mai avansat, cu atât nivelul vitaminei B6 este mai scăzut.
Deși există o legătură evidentă între deficiența vitaminei B6 și diabetul zaharat, încă nu este clar dacă starea de diabet este responsabil pentru nivelul scăzut sau, din contră, un nivel scăzut al vitaminei B6 reprezintă un factor ce duce la apariția diabeului. Se pare că ambele ipoteze pot fi corecte, sugerând existența unui cerc vicios.
Având în vedere faptul că vitamina B6 este implicată într-o mulțime de reacții metabolice, fiind o coenzimă, dar și o moleculă antioxidantă, este probabil ca nivelul scăzut al acesteia să aibă un impact asupra apariției diabetului prin intermediul diferitelor mecanisme.
Unele studii au evidențiat o asociere a nivelului scăzut al vitaminei B6 cu apariția complicațiilor diabetului precum neuropatia diabetică, în rândul pacienților cu diabet zaharat de tip 1 și 2. A fost raportat faptul că s-a observat o ameliorare semnificativă a simptomelor cauzate de neuropatia diabetică după tratamentul cu vitamina B6. Se consideră faptul că vitamina B6 are un real beneficiu în prevenirea complicațiilor diabetului în mare parte datorită rolului său ca agent antioxidant. Tratamentul combinat cu Vitamina B6 și acid alfa lipoic (un puternic agent antioxidant) a demonstrat un efect pozitiv asupra biomarkerilor de stres, scăzând stresul oxidativ de la nivelul celular, stres ce se afla la baza apariției diabetului și a complicațiilor diabetului, precum neuropatia diabetică.
În concluzie, dovezile obținute până în prezent demonstrează faptul că nivelul vitaminei B6 se află într-o strânsă legătură cu apariția și evoluția diabetului prin multiple mecanisme și căi. Deficiența de vitamina B6 poate fi în același timp o consecință cât și o cauză a diabetului și a complicațiilor acestuia.
Bibliografie:
Elisa Mascolo, Fiammetta Vernì, Vitamin B6 and Diabetes: Relationship and Molecular Mechanisms, Int. J. Mol. Sci. 2020, 21, 3669; doi:10.3390/ijms21103669