Neuropatie diabetică

Anomaliile pe EKG – biomarker de diagnostic pentru neuropatia diabetică periferică

neuropatia diabetică periferică - anomalii pe EKG

Neuropatia diabetică periferică este o complicație frecventă atât a diabetului de tip 1, cât și a diabetului de tip 2, iar aproximativ 50% dintre pacienții cu diabet dezvoltă această complicație.

Principalele simptome ale neuropatiei diabetice periferice sunt durerea neuropată și parestezia, fiind caracterizate de durere și amorțeală la nivelul membrelor inferioare. Cu toate acestea, patologia ar putea fi asimptomatică la aproape 50% dintre pacienți, ceea ce duce la mai multe dificultăți în punerea diagnosticului la timp și a administrării unui tratament eficient. Acest lucru contribuie la creșterea riscului de ulcerație a piciorului diabetic, ceea ce poate duce la amputația membrului afectat. Se estimează că pacienții cu neuropatie diabetică periferică cu sau fără ulcerație a membrelor, au o rată ridicată de spitalizare și mortalitate.

Electrocardiograma, denumită și EKG, este o investigație efectuată pentru a monitoriza inima. Fiecare bătaie a inimii se produce ca urmare a unui impuls electric generat de celulele de la nivelul inimii. Electrocardiograma înregistrează aceste semnale electrice pe măsură ce acestea traversează inima. Dacă activitatea electrică a inimii este tulburată, abilitatea acesteia de a pompa adecvat poate fi afectată.

Intervalul QT măsoară o porțiune din bătaia cardiacă înregistrată pe EKG, acea durată de timp în care are loc relaxarea inimii.

Întrucât intervalul QT este corelat cu ritmul cardiac, cu cât frecvența cardiacă este mai mare, cu atât intervalul QT este mai scurt și invers proporțional. Prelungirea intervalului QT devine un factor de risc pentru moartea cardiacă subită. În plus, s-a demonstrat că intervalul QT la pacienții cu diabet este mai lung decât la cei care nu suferă de diabet. Intervalul QT prelungit, chiar și în intervalul de referință normal, s-a dovedit a fi asociat cu complicații diabetice și boli metabolice, inclusiv neuropatia autonomă diabetică, neuropatia autonomă cardiacă, nefropatia diabetică, sensibilitatea la insulină etc. În plus, intervalul QT prelungit s-a dovedit a fi un biomarker pentru prognostic negativ la pacienții cu diabet zaharat. Cu toate acestea, rolul intervalului QT în patogeneza neuropatiei diabetice periferice rămâne încă neclar.

Într-un studiu observațional în care au fost incluși 965 de pacienți (473 de pacienți cu neuropatie diabetică, 492 de pacienți fără neuropatie diabetică) într-un spital din China în anul 2020, constatările majore au fost acelea că prelungirea intervalului QT este puternic asociată cu riscul de apariție al neuropatiei diabetice periferice. Combinația dintre intervalul QT modificat și testarea conducerii nervoase a crescut aria de sub curbă pentru diagnosticul neuropatiei periferice diabetice. Acesta ar fi primul studiu care analizează cuprinzător relația dintre anomaliile  intervalului QT observate prin interpretarea EKG și neuropatia diabetică periferică.

Dacă pacienții sunt asimptomatici, ghidurile pentru diagnosticarea neuropatiei diabetice recomandă evaluarea prezenței simptomelor și semnelor, precum și testarea conducerii nervoase, sau evaluarea funcției fibrelor nervoase mici. Cu toate acestea, testarea conducerii nervoase poate fi costisitoare și consumatoare de timp, în schimb, EKG-ul este o tehnică rapidă și convenabilă. În mai multe studii clinice s-a dovedit că prelungirea intervalului QT joacă un rol cheie în apariția complicațiilor diabetice și a bolilor metabolice, precum neuropatia autonomă cardiacă și diabetică, nefropatia diabetică, boala renală diabetică, sensibilitate scăzută la insulină și boală ficatului gras non-alcoolic. Într-un studiu s-a evidențiat faptul că numai persoanele de sex feminin cu diabet zaharat și neuropatie somatică au avut intervale QT mai lungi reprezentate prin EKG, în comparație cu persoanele sănătoase.

Interpretarea intervalului QT prin EKG ar putea fi un biomarker nou și util în diagnosticarea neuropatiei diabetice periferice. Evaluarea intervalului QT are o utilitate mai bună pentru diagnostic în comparație cu evaluarea vitezei de conducere nervoasă, prima putând fi realizată cu ușurință în diferite unități medicale. Sunt necesare studii suplimentare pentru a cerceta relația dintre intervalul QT și severitatea și prognosticul neuropatiei diabetice periferice.

Bibliografie:

Jiang AJ, Gu H, Feng ZR, Ding Y, Xu XH, Yin GP, Zhang WL, Shen ZY, Li Q. Heart rate-corrected QT interval: A novel diagnostic biomarker for diabetic peripheral neuropathy. J Diabetes Investig. 2021 Dec 21. doi: 10.1111/jdi.13738. Epub ahead of print. PMID: 34932277.

Simptomele mononeuropatiei

Puteți resimți durere în

De asemenea, mononeuropatia poate cauza probleme la nivelul ochilor sau feței, cauzând:

Mononeuropatia apare uneori în cazul compresiei unui nerv. În rândul pacienților cu diabet, sindromul de tunel carpian este un tip frecvent de neuropatie cauzată de compresie. Aceasta poate cauza amorțeală sau furnicături la nivelul mâinilor și degetelor. Puteți avea senzația de slăbiciune musculară, scăpând lucrurile din mână.

Simptomele neuropatiei radiculoplexă

Simptomele neuropatiei periferice

Simptomele neuropatiei vegetative