Ce este neuropatia diabetică?

Neuropatia diabetică este un tip de afectare nervoasă ce poate apărea dacă suferiți de diabet. Nivelul crescut al glicemiei poate leza nervii din întreg corpul. Neuropatia diabetică lezează cel mai frecvent nervii de la nivelul membrelor inferioare.

Care sunt simptomele?

În funcție de nervii afectați, simptomele neuropatiei diabetice pot varia de la durere și amorțeală în picioare până la probleme ale sistemului digestiv, tractului urinar, vaselor de sânge și inimii. Pentru unii pacienți simptomele sunt ușoare, însă pentru alții, neuropatia diabetică poate fi dureroasă și debilitantă.neuropatie diabetica simptome

Există mai multe tipuri de neuropatie diabetică?

Există patru tipuri principale de neuropatie diabetică, una și aceeași persoană putând fi afectată de unul sau mai multe tipuri de neuropatie. Simptomele dumneavoastră vor depinde de tipul de neuropatie de care suferiți și de nervii afectați. Simptomele se instalează, de regulă, progresiv. Există riscul să nu observați nimic în neregulă înainte de a surveni o afectare nervoasă considerabilă.

A. Periferică

Neuropatia periferică este cel mai frecvent tip de neuropatie diabetică. Aceasta afectează cel mai frecvent picioarele, însă poate afecta și  brațele și mâinile. Semnele și simptomele neuropatiei periferice se intensifică deseori pe timpul nopții.

B. Vegetativă

Sistemul nervos autonom (vegetativ) controlează diverse organe, precum inima, vezica urinară, stomacul, intestinele, organele sexuale și ochii. Diabetul poate afecta nervii din oricare dintre aceste organe, putând astfel
cauza diferite simptome.

C. Radiculoplexă

Neuropatia radiculoplexă (amiotrofie diabetică, neuropatie femurală sau neuropatie proximală) afectează nervii de la nivelul coapselor, șoldurilor, feselor și picioarelor. Apare mai frecvent la persoanele cu diabet zaharat de tip 2 și la adulții vârstnici. 

D. Mononeuropatia

Mononeuropatia (neuropatia focală) implică afectarea unui anumit nerv de la nivelul feței, trunchiului sau piciorului. Este întâlnită cel mai frecvent la vârstnici. Are deseori debut brusc și poate cauza durere acută, însă nu cauzează probleme pe termen lung.

preventie si diagnosticare neuropatie

Cum putem preveni?

Neuropatia diabetică reprezintă o complicație frecvent, dar gravă a diabetului, care poate fi însă prevenită sau încetinită printr-un control strict al glicemiei și un stil de viață sănătos.Când trebuie să vă adresați medicului?

Unele simptome nu indică întotdeauna o leziune nervoasă, însă pot semnala o altă afecțiune ce necesită atenție medicală. Diagnosticarea și instituirea timpurie a tratamentului pentru orice afecțiune cresc șansele de a controla diabetul în mod optim și de a preveni problemele ulterioare.

O tăietură sau inflamație la picior care este infectată sau nu se vindecă

Modificări de digestie,
urinare sau funcție sexuală

Senzație de arsură, furnicături, slăbiciune sau durere la nivelul mâinilor sau picioarelor

Amețeală

Articole recente