Diagnosticarea

De regulă, medicul diagnostichează neuropatia diabetică prin efectuarea unei examinări și revizuirea atentă a simptomelor și istoricului dumneavoastră medical.

Medicul vă va verifica:

  • Forța și tonusul muscular general
  • Reflexele tendoanelor
  • Sensibilitatea la atingere și vibrație

De asemenea, cu ocazia controalelor periodice, medicul poate verifica picioarele pentru a depista eventualele inflamații, piele crăpată, bășici și probleme osteo-articulare. Asociația Americană de Diabet recomandă ca toate persoanele cu diabet să beneficieze de un consult amănunțit al picioarelor cel puțin o dată pe an.

În cadrul consultului, medicul poate efectua sau solicita efectuarea anumitor analize specifice care să sprijine diagnosticarea neuropatiei diabetice, ca de pildă:

Medicul va trece un fir moale de nailon (monofilament) peste anumite zone ale corpului pentru a vă verifica sensibilitatea la atingere.

Medicul plasează un diapazon pe picioarele în tip ce acesta vibrează pentru a verifica percepţia vibratorie.

Cu ajutorul unui dispozitiv care prezintă două capete de temperaturi diferite medicul verifică percepţia termică de la nivelul picioarelor.

În cadrul acestei testări medicul va verifica percepţia dureroasă cu ajutorul unui obiect ascuţit.

Acest test măsoară viteza cu care nervii din brațe și picioare conduc semnale electrice, fiind folosit frecvent pentru diagnosticarea sindromului de tunel carpian.

Realizat frecvent împreună cu testele de conducere nervoasă, EMG măsoară descărcările electrice produse în mușchii dumneavoastră.

Dacă prezentați simptome de neuropatie vegetativă, se pot efectua teste speciale pentru a determina modul în care se schimbă tensiunea arterială în diferite poziții ale corpului și dacă transpirați normal.

DIAGNOSTICUL NEUROPATIEI DIABETICE pe intelesul tau!

Persoanele cu diabet zaharat pot suferi o afectare a nervilor datorita nivelului crescut al glicemiei pe perioade lungi de timp.  Aceasta afectare se numeste neuropatie.

Aceste persoane pot suferi diferite tipuri de neuropatie. Aici vom vorbi despre cea mai frecventa dintre neuropatii si anume despre polineuropatia diabetica. 

“Neuropatie”este un termen medical folosit pentru a descrie afectarea nervilor. Neuropatia diabetica apare frecvent la persoanele cu diabet zaharat tip 1 si tip 2. Neuropatia diabetica poate sa apara foarte devreme, fiind dovedit ca pana la 26% din persoanele cu diabet zaharat tip 2 au deja neuropatie diabetica la momentul diagnosticarii diabetului zaharat.

Neuropatia diabetica este diagnosticata pe baza istoricului medical si a examinarii fizice a picioarelor. In timpul examinarii pot fi identificate semne ale afectarii nervoase precum:

  • Pierderea capacitatii de a simti vibratiile si miscarea la nivelul degetelor picioarelor (de exemplu cand unul din degetele de la picior este miscat in sus sau in jos).
  • Pierderea capacitatii de a simti durerea (durerea in general, sau cand este provocata de o intepatura, de o taietura, de o arsura, de o lovitura), atingerea usoara si modificarea de temperatura la nivelul picioarelor.
  • Pierderea sau reducerea reflexului la nivelul tendonului lui Achile
 
La ce riscuri esti expus daca ai neuropatie diabetica? 

Afectarea nervilor este foarte periculoasa deoarece nu vei mai simti nimic, in special durerea la nivelul picioarelor.

In mod normal, oamenii simt durerea cand se taie (se inteapa, se ranesc, se ard, se lovesc) la picior. Durerea este senzatia care le spune ca trebuie sa trateze taietura (leziunea) pentru ca aceasta sa se vindece. In schimb, persoanele cu neuropatie diabetica (datorita afectirarii nervilor periferici) este posibil sa nu simta nimic cand se ranesc la picior. De cele mai multe ori, nici macar nu stiu ca au o rana si ca urmare nu o vor trata. In cazul persoanelor cu neuropatie diabetica, o simpla zgarietura daca nu este tratata imediat se poate infecta si poate conduce la o rana deschisa, la o ulceratie. Neglijarea unei ulceratii poate conduce la o amputatie, care poate fi minora (cand e vorba de o falanga, o parte de deget de la picior, un deget sau chiar o parte micadin picior) sau poate fi vorba de o amputatie majora, cand operatia se face deasupra genunchiului.

Este important de retinut ca afectarea nervilor poate avea efecte asupra oaselor, muschilor si articulatiilor de la nivelul picioarelor. Neglijarea acestora poate conduce in timp la deformari ale degetelor (pot aparea degete in forma de ciocan, talpa piciorului in forma de pod), si a intregului picior. Piciorul Charcot este un diagnostic de temut pentru o persoana cu diabet si neuropatie diabetica.

Este bine sa solicitati medicului cat mai repede examinarea picioarelor, precum si testarea sensibilitatilor pentru diagnosticul neuropatiei diabetice.

In Romania, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, prin contractual de servicii pe care il are cu diabetologul tau, iti asigura in mod gratuit testarea pentru diagnosticarea neuropatiei diabetice si prevenirea piciorului diabetic, cel putin odata pe an. Discuta cu medical tau despre sanatatea picioarelor tale! Tu esti responsabil de sanatatea ta!

Testare picioarelor este usor de realizat, este neinvaziva si dureaza maxim 10 minute. Medicul tau are la indemana lui instrumentele necesare. Acestea sunt: un diapazon (pentru testarea sensibilitatii vibratorii), un monofilament (pentru testarea sensibilitatii tactile), un tiptherm (pentru testarea sensibilitatii la schimbarea de temperature). Tu trebuie sa te descalti si sa iti dai jos ciorapii! Testarea presupune ca tu sa stai intins pe patul de consultatie, iar medicul sa faca examinarea picioarelor tale si testele de sensibilitate.

Examinarea picioarelor presupune ca medicul tau sa se uite atent la cum arata pielea picioarelor si a degetelor, sa se uite intre degetele de la picior, sa se uite pe talpa piciorului tau, sa se uite la unghiile de la degete. Testare sensibilitatilor care se face la picioare presupune doar usoara atingere a picioarelor in anumite zone din talpa si de pe fata piciorului si nu este deloc dureroasa.

In mod normal nu sunt necesare teste suplimentare pentru diagnosticul neuropatiei diabetice. In anumite situatii, diabetologul poate indica realizarea de teste suplimentare care pot fi facute numai de catre neurolog, precum masurarea vitezei de conducere nervoasa, biopsie de nerv, radiografie sau tomografie computerizata.

Fii responsabil! Fii atent la sanatatea picioarelor tale! Fii atent la sanatatea ta! Diabetul poate fi stapanit printr-un mod de viata sanatos si tratamentul indicat de diabetologul tau! Neruopatia diabetica poate fi prevenita prin tratamentul diabetului si testarea perioadica a picioarelor tale. Odata cu diagnosticarea, neuropatia diabetica poate fi tratata cu medicamente prescrise de medicul tau! Tratamentul neuropatiei diabetice este de lunga durata! Numai asa poti impiedica evolutia si agravarea neuropatiei diabetice. Leziunile de la nivelul picioarelor se pot preveni! Fii atent la picioarele tale!