module-flow-content

Fă-ți testul!

Testul Michigan este un instrument validat și utilizat pe scară largă, pentru evaluarea neuropatiei periferice simetrice distale la persoanele cu diabet zaharat.

 

Fă-ți Testul Michigan!

module-facts

10 reguli de aur pentru îngrijirea picioarelor

Verifică-ți zilnic picioarele!

Folosește o oglindă sau roagă pe cineva să te ajute. Observi urme de presiune, fisuri sau
crăpături? Spune medicului tot ce ai observat.

Spală-ți zilnic picioarele!

Înmoaie picioarele timp de câteva minute în apă călduță (30 până la 37°C). Șterge picioarele cu grijă, nu uita de spațiile dintre degetele de la picioare. Umiditatea favorizează dezvoltarea infecțiilor fungice.

Îndepărtează cu grijă calozitățile după baie

cu o piatră ponce. Aplică pe picioare un unguent care conține uree, deoarece pielea uscată dezvoltă crăpături unde pot apărea infecții. În cazul neuropatiei diabetice se recomandă o pedichiură medicală profesionistă regulată.

Taie unghiile drept,

nu prea scurte. Evită să folosești foarfece sau unghiere pentru a preveni rănirea. Folosește o pilă de unghii.

Masajul ușor al picioarelor

folosind o rolă pentru picioare, este plăcut, relaxant și răcoritor după baia picioarelor. Acest lucru este valabil și pentru gimnastica zilnică a picioarelor, care îmbunătățește circulația sângelui și mobilitatea.

Aplică zilnic o cremă hidratantă!

Datorită activității reduse a glandelor sudoripare și sebacee, pielea persoanelor cu diabet este uscată și crăpată. Aplică loțiunea hidratantă după baie și seara înainte de culcare.

Folosește doar încălțăminte adecvată!

Scoate din pantofi tălpile interioare ale acestora și calcă pe ele pentru a verifica dacă încălțămintea este suficient de lată. Evită tocurile înalte și nu purta niciodată pantofi cu barete. Pantofii noi trebuie purtați treptat pentru a se ajusta.

Nu umbla desculț sau doar în ciorapi!

Când mergi desculț sau în șosete, leziunile pot apărea cu ușurință și rămân neobservate din cauza neuropatiei. Folosește șosete care absorb transpirația, care permit picioarelor să respire și să rămână uscate. De asemenea, asigură-te că manșetele nu te strâng. Poartă șosete curate în fiecare zi.

Ai grijă!

Senzația de frig va dispărea doar cu un tratament adecvat prescris de medic. Nu-ți încălzi picioarele printr-o sursă de căldură directă. Acest lucru poate provoca arsuri grave.

Sună medicul/podiatrul imediat

în caz de durere de picior; sensibilitate redusă; deformări, vezicule, răni sau ulcere, fisuri, roșeață.

Aceste reguli nu înlocuiesc o vizită la medic!

module-flow-content

module-teaser-block module-variant--1

Dacă îți simți picioarele altfel decât de obicei, mergi de îndată la medic!

Vorbește cu medicul despre simptome sau despre sensibilitatea redusă. Acesta îți va examina picioarele prin intermediul unor teste simple și nedureroase, prin vibrație, presiune sau temperatură.

module-accordion

Ai mai multe întrebări?

Vezi care sunt
cele mai frecvente întrebări!

Care este cauza senzației de arsură a picioarelor?

Senzația de arsură la nivelul picioarelor îți provoacă disconfort sau te ține treaz noaptea? sindromul picioarelor arzătoare reprezintă un set de simptome legate de disconfort la nivelul picioarelor asociat senzației de arsură sau durere. Senzația de arsură poate deveni mai intensă noaptea, cu o oarecare ușurare în timpul zilei. Neuropatia diabetică este una dintre cele mai întâlnite cauze ale picioarelor arzătoare. Aceasta apare atunci când nervii periferici care leagă măduva spinării de extremități sunt deteriorați. Mai mult, persoanele care suferă de diabet de o perioadă lungă de timp au mai multe șanse de a dezvolta neuropatie, care se dezvoltă treptat și se poate agrava în timp.

Dacă simți ceva diferit în legătură cu picioarele tale, îți recomandăm să te adresezi de îndată medicului.

Care este cauza senzației de furnicături la nivelul picioarelor sau mâinilor?

Senzația de furnici pe piele. Furnicăturile la nivelul picioarelor sau mâinilor pot fi cauzate de presiunea asupra nervilor atunci când ai stat în aceeași prea mult timp, spre exemplu cu picioarele încrucișate. Senzația ar trebui să dispară atunci când te miști.
Cu toate acestea, în unele cazuri, furnicăturile pot fi cronice și pot fi un semn de leziuni ale nervilor, adesea legate de diabet. Acest tip de afectare a nervilor este cunoscut sub numele de neuropatie diabetică și afectează nervii aflați la distanță de creier și măduva spinării, adesea la mâini și picioare. Dacă ai fost diagnosticat cu diabet și ai o astfel de senzație de furnicături în picioare, adresează-te medicului de îndată.

 

Care este cauza senzației de amorțeală a picioarelor?

Senzație de picioare învelite în bumbac? Lipsa de echilibru în timpul mersului?
Aceste simptome pot fi un semn de neuropatie diabetică, care afectează mai mulți nervi senzitivi și motori periferici. Drept urmare, anumite funcții ale corpului care sunt controlate de acei nervi nu mai funcționează așa cum obișnuiau. Poate apărea ca furnicături, durere sau senzație de amorțeală la nivelul picioarelor. De asemenea, se poate întâmpla ca pur și simplu să nu simți nimic, de exemplu să nu poți face diferența între apa caldă și cea rece.

Dacă simți ceva diferit în legătură cu picioarele tale, îți recomandăm să te adresezi de îndată medicului.

Care este cauza durerii la nivelul picioarelor?

Diverse probleme medicale sunt strâns asociate cu durerea piciorului, cum ar fi rănile, artrita, dar și diabetul.
Simțiți dureri asemănătoare înjunghierii sau electrocutării la nivelul picioarelor? Și ai fost diagnosticat cu diabet?
Durerea piciorului diabetic se datorează în principal unei afecțiuni numite neuropatie periferică. Aproximativ 50% dintre persoanele care au diabet de tip 2 vor dezvolta neuropatie periferică, care apare atunci când nivelurile ridicate de zahăr din sânge provoacă leziuni ale nervilor de la nivelul picioarelor.

Dacă ai frecvent dureri de picioare, discută cu medicul de îndată.