module-accordion

Cele mai frecvente
întrebări!

Care este cauza senzației de arsură a picioarelor?

Senzația de arsură la nivelul picioarelor îți provoacă disconfort sau te ține treaz noaptea? Sindromul picioarelor arzătoare reprezintă un set de simptome legate de disconfort la nivelul picioarelor asociat senzației de arsură sau durere. Senzația de arsură poate deveni mai intensă noaptea, cu o oarecare ușurare în timpul zilei. Neuropatia diabetică este una dintre cele mai întâlnite cauze ale picioarelor arzătoare. Aceasta apare atunci când nervii periferici care leagă măduva spinării de extremități sunt deteriorați. Mai mult, persoanele care suferă de diabet de o perioadă lungă de timp au mai multe șanse de a dezvolta neuropatie, care se dezvoltă treptat și se poate agrava în timp.

Dacă simți ceva diferit în legătură cu picioarele tale, îți recomandăm să te adresezi de îndată medicului.

Care este cauza senzației de furnicături la nivelul picioarelor sau mâinilor?

Senzația de furnici pe piele. Furnicăturile la nivelul picioarelor sau mâinilor pot fi cauzate de presiunea asupra nervilor atunci când ai stat în aceeași poziție prea mult timp, spre exemplu, cu picioarele încrucișate. Senzația ar trebui să dispară atunci când te miști.
Cu toate acestea, în unele cazuri, furnicăturile pot fi cronice și pot fi un semn de leziuni ale nervilor, adesea legate de diabet. Acest tip de afectare a nervilor este cunoscut sub numele de neuropatie diabetică și afectează nervii aflați la distanță de creier și măduva spinării, adesea la mâini și picioare. Dacă ai fost diagnosticat cu diabet și ai o astfel de senzație de furnicături în picioare, adresează-te medicului de îndată.

 

Care este cauza senzației de amorțeală a picioarelor?

Senzație de picioare învelite în bumbac? Lipsa de echilibru în timpul mersului?
Aceste simptome pot fi un semn de neuropatie diabetică, care afectează mai mulți nervi senzitivi și motori periferici. Drept urmare, anumite funcții ale corpului care sunt controlate de acei nervi nu mai funcționează așa cum obișnuiau. Poate apărea ca furnicături, durere sau senzație de amorțeală la nivelul picioarelor. De asemenea, se poate întâmpla ca pur și simplu să nu simți nimic, de exemplu să nu poți face diferența între apa caldă și cea rece.

Dacă simți ceva diferit în legătură cu picioarele tale, îți recomandăm să te adresezi de îndată medicului.

Care este cauza durerii la nivelul picioarelor?

Diverse probleme medicale sunt strâns asociate cu durerea piciorului, cum ar fi rănile, artrita, dar și diabetul.
Simțiți dureri asemănătoare înjunghierii sau electrocutării la nivelul picioarelor? Și ai fost diagnosticat cu diabet?
Durerea piciorului diabetic se datorează în principal unei afecțiuni numite neuropatie periferică. Aproximativ 50% dintre persoanele care au diabet de tip 2 vor dezvolta neuropatie periferică, care apare atunci când nivelurile ridicate de zahăr din sânge provoacă leziuni ale nervilor de la nivelul picioarelor.

Dacă ai frecvent dureri de picioare, discută cu medicul de îndată. 

Ai o bășică de la pantofi, dar nu ai simțit durere? Care ar putea fi cauza?

Poate fi un semn de afectare nervoasă. Medicii se referă la aceasta ca fiind “neuropatie”, adesea asociată diabetului. Corpul tău și-a pierdut capacitatea de a controla în mod corespunzător nivelul glicemiei din sânge. Concentrațiile mari ale glucozei pot deteriora fibrele nervoase sensibile, în special pe cele lungi și mai vulnerabile, ajungând la nivelul picioarelor și degetelor de la picioare. Ca urmare, anumite funcții ale corpului care sunt controlate de acești nervi nu mai funcționează ca de obicei.

Dacă îți simți picioarele altfel decât de obicei, mergi de îndată la medic.

Nu pot simți diferența între apa rece și caldă. Care este cauza?

Poate fi un semn de afectare nervoasă cauzată de un nivel ridicat al glicemiei din sânge de natură cronică, anume neuropatia diabetică. Aceasta este cea mai întâlnită complicație asociată diabetului și poate duce la pierderea sensibilității picioarelor sau mâinilor.

Dacă îți simți picioarele altfel decât de obicei, mergi de îndată la medic.

 

Ce este neuropatia diabetică?

Neuropatia diabetică reprezintă un tip de afectare nervoasă asociată diabetului. Nivelul ridicat al glicemiei din sânge poate afecta diverși nervi ai corpului. Neuropatia diabetică afectează cel mai frecvent nervii aflați la nivelul picioarelor. Simptomele acestei afecțiuni pot fi senzația de furnicături, senzația de arsuri, durerea la nivelul picioarelor, precum și sensibilitate scăzută la presiune sau temperatură.

Fii atent la simptome și consultă medicul. Acțiunea timpurie este esențială!

Cum poate fi vindecată neuropatia diabetică?

Nu există un tratament pentru vindecarea neuropatiei diabetice, însă tratamentul poate încetini evoluția acesteia. Principalele măsuri pe care medicul le va lua vor avea în vedere tratamentul diabetului, precum și al factorilor de risc asociați, ca, de exemplu, tensiunea arterială ridicată. De asemenea, se recomandă renunțarea la fumat și reducerea consumului de alcool, întrucât acționează ca un stres suplimentar asupra nervilor. Un regim de viață sănătos va veni în sprijinul eforturilor medicului.

Tratamentul specific al neuropatiei diabetice are ca scop

  • Încetinirea procesului de afectare nervoasă
  • Ameliorarea simptomelor
  • Creșterea calității vieții

Fii atent la simptome și contactează medicul dacă observi ceva neobișnuit la picioare. Acțiunea timpurie este esențială!

Care sunt cauzele neuropatiei diabetice?

Neuropatia diabetică reprezină un tip de afectare nervoasă asociată diabetului. Nivelul ridicat al glicemiei din sânge poate afecta nervii. O serie de factori pot fi considerați “stresori nervoși” și pot crește riscul de progresie sau dezvoltare a neuropatiei, cum ar fi obezitatea, hipertensiunea arterială, fumatul sau consumul de alcool.

Fii atent la simptome și întreabă medicul ce poți face.

Ce fel de medic tratează neuropatia diabetică?

Neuropatia diabetică este una dintre cele mai frecvente complicații ale diabetului. De aceea, vizitele regulate la medic pentru control sunt esențiale pentru diagnosticul timpuriu și primirea tratamentului adecvat. Diabetologul va diagnostica afecțiunea în cadrul unei examinări anuale a picioarelor. Atunci când diagnosticul de neuropatie diabetică este pus de către medic, acesta poate recomanda sau prescrie tratament pentru încetinirea dezvoltării afecțiunii și va da sfaturi pentru a trăi mai bine cu această complicație.

Fii atent la simptome și contactează medicul dacă observi ceva neobișnuit la picioare. Acțiunea timpurie este esențială!

Care sunt simptomele neuropatiei diabetice?

Simptomele neuropatiei diabetice debutează, de obicei, la nivelul tălpilor, și avansează către restul piciorului și către mâini.

Simptome comune sau semne ale neuropatiei diabetice:

  • Furnicături sau amorțeală la nivelul picioarelor, în special în momentele de relaxare sau înainte de a adormi
  • Durere, chiar și la cea mai mică atingere
  • Senzația de arsură la nivelul picioarelor
  • Scăderea sensibilității picoarelor la stimuli precum temperatură sau presiune
  • Rănile se vindecă mai greu
  • Reflexe slabe și probleme la mers

Fii atent și discută cu medicul dacă observi ceva neobișnuit la picioare.

 

Cum pot ajuta pe cineva cu neuropatie diabetică?

Vreunul dintre membri familiei sau prieteni suferă de diabet și acuză furnicături, senzație de arsură sau amorțeală la nivelul picioarelor? Poate fi un semn de neuropatie diabetică. Aceasta este una dintre cele mai frecvente complicații ale diabetului. Aproximativ o treime dintre pacienții cu diabet sunt afectați.

În 50% din cazuri, această afecțiune nu prezintă simptome. Prin urmare, neuropatia diabetică se dezvoltă adesea neobservată pentru o lungă perioadă de timp. 

Sfătuiți rudele care observă ceva neobișnuit la picioare să meargă la medic de îndată!