Mihaela, 74 de ani

Bună ziua, sunt Mihaela, am 74 de ani și sufăr de neuropatie diabetică.

Am auzit la un moment dat pe cineva spunând că durerea la nivelul picioarelor este bună. Asta înseamnă că nu este prea târziu. Odată ce nu mai simți nimic, situația devine critică. Din păcate, neuropatia sau neuropatia diabetică este o afecțiune severă. Iar eu am această afecțiune. Dar..încă simt atunci când calc pe o piesă de Lego uitată pe jos de nepotul meu. Doare. Dar mă bucur că simt chiar și acea senzație de durere pentru că înseamnă că pot spera, că încă nu am pierdut lupta.

Prima dată când am conștientizat a fost în timp ce făceam un duș. Soțul meu a venit în baie și mi-a spus că e cam mult abur și m-a întrebat dacă apa nu este prea fierbinte pentru că pielea mea era foarte roșie. Atunci am realizat că este ceva în neregulă cu percepția mea la căldură, pentru că apa trebuie să fi avut vreo 40 de grade. Când i-am povestit fiicei mele, ea m-a sfătuit să merg la medic pentru o consultație pentru că nu pare să fie ceva normal.

Când am discutat cu medicul, mi-am dat seama că viața mea se va schimba. Dar nu neaparat în rău, pur și simplu mi-am concentrat atenția diferit. 74 de ani este o vârstă bună, iar acum iau medicamente și am grijă de mine, sport, nutriție, sănătate mintală. Oricum, toate astea sunt la modă acum. Și, din fericire, cei din jurul meu mă sprijină și le sunt recunoscătoare.

În fiecare zi îmi verific picioarele, îmi analizez fiecare rana, iritație, fiecare bătătură. Trebuie să am grijă ca acestea să nu se extindă. În cel mai rău caz, o infecție ireversibilă poate duce la amputarea piciorului. Nici nu vreau să mă gândesc la asta. De fapt, trebuie să mă gândesc la asta pentru a mă motiva să nu ajung acolo.

Dar, până acum e totul bine. Am ajuns să mă înțeleg cu dușmanul și să îl integrez în viața mea. În unele privințe abandonezi, dar în altele câștigi.

Discuția cu medicul m-a ajutat să îmi revin. Medici ne sunt prieteni, nu dușmani; am realizat asta și pot doar să îi sfătuiesc pe toți să mergă rapid la medic dacă simt că ceva este în neregulă cu picioarele sau mâinile lor, dacă simt furnicături, arsuri sau dacă nu simt nimic.

Vezi mai multe testimoniale