Neuropatie diabetică

Dermopatia diabetică în rândul persoanelor de sex feminin – studii clinice

dermatita diabetica

Polineuropatia diabetică este una dintre cele mai frecvente complicații microvasculare ale diabetului zaharat și are ca rezultat o rata crescută de morbiditate și mortalitate. Incidența polineuropatiei diabetice variază foarte mult între 10-50%, în funcție de criteriile de diagnostic utilizate. Cel mai frecvent tip de polineuropatie diabetică este polineuropatia simetrică distală care implică fibrele senzitive și motorii distale. Simptomele includ în principal amorțeală, disestezie (alterare a sensibilității), pareze și durere. Deși incidența și severitatea polineuropatiei simetrice distale s-au dovedit a fi mai frecvente la sexul masculin, alte studii nu au reușit să arate o relație semnificativă între bărbați și femei. Mai mult, într-un studiu prospectiv de tip cohortă, s-a observat că sexul feminin este un factor de risc independent pentru progresia polineuropatiei simetrice distale în diabetul zaharat de tip 1.

O altă complicație neuropatică a diabetului zaharat secundară degenerării nervoase subcutanate este reprezentată de dermopatia diabetică, ce se caracterizează prin apariția leziunilor cutanate papulare brune apărute pe piele. Această afecțiune a pielii la pacienții cu diabet se poate forma oriunde pe corp, dar tinde să apară mai frecvent la nivelul membrelor inferioare, pe pielea care acoperă tibia. Acest tip de dermatopatie diabetică afectează 12% dintre pacienți, în special pe cei cu polineuropatie diabetică. În continuare, rămâne de investigat dacă dermopatia diabetică apare ca urmare a  degenerescenței nervoase subcutanate secundară polineuropatiei diabetice. 

Leziunile cutanate diabetice apar de obicei pe porțiunile distale ale extremităților inferioare, semănând cu debutul și distribuția simptomelor neurologice. Distrugerea nervilor subcutanați împreună cu afectarea circulației microvasculare reprezintă căile prin care apare dermopatia diabetică, ceea ce sugerează că această complicație ar putea reflecta prezența unei polineuropatii diabetice mai avansate. 

Leziunile cutanate diabetice pot fi rotunde sau ovale. Sunt strălucitoare, de culoare maro-roșcată și apar în pete grupate. Simptomele dermopatiei diabetice includ:

  • Pete sau leziuni pe tibie, partea din față a coapselor, scalp, părțile laterale ale picioarelor, piept și antebrațe;
  • Petele sunt de culoare roz, cafeniu, roșu sau maro închis;
  • Petele sunt rotunde și oarecum solzoase;
  • Grupurile de pete care au existat de ceva timp, pe măsura trecerii timpului devin ușor indentate;
  • Petele sunt bilaterale (se găsesc pe ambele tibii în același timp);

Pentru pacienții cu diabet, medicii pot diagnostica o afecțiune a pielii prin examinarea vizuală. Medicul va evalua forma, culoarea, dimensiunea și localizarea leziunilor pentru a vedea dacă acestea sunt caracteristice dermopatiei diabetice. În unele cazuri, poate fi necesară efectuarea unei biopsii dacă există îngrijorări cu privire la alte afecțiuni ale pielii.

În acest context, în anumite studii clinice s-au examinat caracteristicile clinice și electrofiziologice ale 175 de pacienți de sex feminin cu diabet zaharat de tip 2 în asociere cu prezența polineuropatiei, dermopatiei diabetice sau piciorului diabetic.

Rezultatele studiilor au indicat faptul că pacienții cu dermopatie diabetică prezintă o implicare motrică cu pierderea simțului superficial și al vibrațiilor mai frecvent decât pacienții cu polineuropatie diabetică, dar mai puțin decât pacienții cu ulcerații la nivelul picioarelor. 

Rezultatele sugerează că pacienții cu dermopatie diabetică au o polineuropatie mai avansată și, prin urmare, au un risc mai mare pentru dezvoltarea ulcerațiilor la nivelul picioarelor în comparație cu pacienții de sex feminin care suferă doar de polineuropatie.

Studii efectuate anterior, care au înrolat 166 de bărbați cu diabet, au arătat că pacienții de sex masculin cu dermopatie diabetică au avut o implicare neuropatică deosebit de severă în ceea ce privește simptomele motorii, în timp ce pacienții de sex feminin cu dermopatie diabetică au avut o implicare senzorială mai frecventă decât una motorie. Cu alte cuvinte, prezența dermopatiei diabetice semnifică apariția unei neuropatii mai severe, dar are un model diferit în funcție de sexul pacienților, deoarece femeile dezvoltă mai frecvent anumite neuropatii din cauza hormonilor eliberați.

Tratamentul dermopatiei diabetice se concentrează pe prevenirea apariției acestei complicații. Leziunile existente se vor estompa în timp. O piele sănătoasă, hidratată, fără răni, va ajuta la prevenirea dezvoltării dermopatiei diabetice.

Cel mai important pas este controlul nivelului glicemiei din sânge. O glicemie neregulată este cel mai mare factor de risc al dermopatiei diabetice și al tuturor complicațiilor diabetice. Un control riguros al glicemiei nu numai că va ajuta la menținerea sub control a afecțiunilor pielii, dar va ajuta și la prevenirea altor complicații ale diabetului. 

Dermopatia diabetică este de obicei subdiagnosticată. Deoarece ar putea fi un semn clinic important pentru apariția polineuropatiei, fie înainte, fie concomitent cu simptomele neuropatice, obținerea unui istoric medical complet și efectuarea unui examen fizic detaliat în căutarea unei dermopatii diabetice poate fi utilă și pentru detectarea și prevenirea altor complicații ale diabetului zaharat.

Bibliografie:

Kiziltan ME, Benbir G. Clinical and nerve conduction studies in female patients with diabetic dermopathy. Acta Diabetol. 2008 Jun;45(2):97-105. doi: 10.1007/s00592-008-0031-1. PMID: 18357406.

Simptomele mononeuropatiei

Puteți resimți durere în

De asemenea, mononeuropatia poate cauza probleme la nivelul ochilor sau feței, cauzând:

Mononeuropatia apare uneori în cazul compresiei unui nerv. În rândul pacienților cu diabet, sindromul de tunel carpian este un tip frecvent de neuropatie cauzată de compresie. Aceasta poate cauza amorțeală sau furnicături la nivelul mâinilor și degetelor. Puteți avea senzația de slăbiciune musculară, scăpând lucrurile din mână.

Simptomele neuropatiei radiculoplexă

Simptomele neuropatiei periferice

Simptomele neuropatiei vegetative