Neuropatie diabetică

Glicemia. Care sunt valorile normale și când ar trebui să ne îngrijoreze

glicemia

Înainte de a afla care sunt valorile normale ale glicemiei din sânge și când ar trebui să ne îngrijoreze, trebuie să înțelegem care este distincția dintre glicemie și glucoză.  

Glucoza este un tip de zahăr pe care corpul uman îl folosește pentru a genera energie. Această substanță zaharoasă cristalizată se obține din alimente sau se prepară pe cale industrială. Glicemia reprezintă concentrația glucozei prezentă în sânge.

Ce este glicemia?

Glicemia se referă la nivelul zahărului din sânge care fluctuează pe tot parcursul zilei. În prezența fermenților salivari, a enzimelor pancreatice și intestinale, hidrații de carbon (cu precădere zaharul și amidonul) se transformă în glucoză. 

Care sunt valorile glicemiei?

În mod normal, valorile glicemiei sunt mai scăzute dimineața, când organismul se regăsește într-o perioadă mai lungă fără hrană. Ulterior, valorile se modifică în timpul mesei și după ce organismul primește alimente ce trec printr-un proces de digestie.

Printre factorii care pot crește nivelul glicemiei se numără: lipsa activității fizice, o masă copioasă, alte afecțiuni medicale, stresul și nerespectarea schemei de tratament pentru diabet (neadministrarea la timp a medicamentelor prescrise de catre medic).

Glicemia normală la adulți și copii

  • Pentru adulții sănătoși, valorile sunt cuprinse între 74-106 mg/dl, dimineața, înainte de masă.
  • La copii parametrii normali la care ne raportăm diferă în funcție de vârstă. Astfel, pentru copiii mai mici de 6 ani valorile sunt cuprinse între 60 – 100 mg/dl; pentru copiii cu vârsta cuprinsă intre 6 – 12 ani, glicemia normală dimineața înainte de masă este între 60-100 mg/dl, iar pentru cei cu vârsta cuprinsă intre 13 – 17 ani valorile trebuie să se încadreze între 60 – 100 mg/dl dimineața, înainte de masă, și de cel mult 180 mg/dl în timpul zilei.

Glicemia mare sau hiperlicemia

Persoanele diagnosticate cu diabet au glicemia crescută. Ce determină creșterea glicemiei? Ei bine, organismul poate să nu producă suficientă insulină prin intermediul pancreasului (diabet tip 1) sau organismul poate să nu consume corect cantitatea de glucoză ingerata (diabet tip 2). În acest caz nivelul glicemiei crește și provoacă hiperglicemie. Glicemia mare, care nu este adusă în limite normale atrage după sine probleme de sănătate în plus, precum cetoacidoza diabetică, neuropatia diabetică, nefropatia diabetică, retinopatia diabetică.  Un nivel ridicat de zahăr în sânge nu asigură un surplus de energie, ba chiar se întâmplă contrariul, din cauza faptului că celulele organismului nu pot prelua toată cantitatea de zahăr. 

Glicemia mică sau hipoglicemia

Hipoglicemia înseamnă scăderea indicelui glicemic din sânge sub valoarea de 70 mg/dl. În acest caz procesele metabolice nu se mai desfășoară în parametri normali. Cum ne dăm seama că ne confruntăm cu o glicemie mică? Cu toate că există diverse simptome care ne indică faptul că glicemia este scăzută, aceasta trebuie întotdeauna măsurată pentru a avea confirmarea reală a unei hopiglicemii. Măsurarea se face fie prin testare folosind un glucometru, fie prin recoltare din sângele venos, fie cu ajutorul unui senzor de monitorizare continuă care oferă o valoare estimativă.

Simptome în funcție de valorile glicemiei

Este foarte important ca persoanele care suferă de diabet să aibă grijă de glicemia lor și să o monitorizeze în fiecare zi. Dacă este prea mare sau prea mică, pot apărea complicații grave.

Simptomele provocate de hiperglicemie

O persoană cu hiperglicemie se poate confrunta cu următoarele simptome:

  • senzație extremă de sete sau foame;
  • balonare;
  • gura uscată;
  • urinare frecventă;
  • somnolență sau oboseală resimțite des;
  • vindecare lentă a rănilor;
  • incapacitate de concentrare.

Simptomele provocate de hipoglicemie

Persoanele cu hipoglicemie experimentează simptome precum: 

  • vertij;
  • confuzie;
  • senzație de foame intensă;
  • greață;
  • transpirație;
  • cefalee;
  • tahicardie;
  • tulburări de memorie;
  • anxietate (teamă fără motiv);
  • tremurare a mâinilor;
  • vedere încețoșată;
  • parastezii la nivelul feței;
  • furnicături;
  • paloarea pielii;
  • puls rapid și puternic;
  • stare de încordare generală și musculară.

Cum să menții glicemia în intervalul normal

Folosind un glucometru, oricine poate verifica în fiecare zi nivelul de zahăr din sânge. Glucometrul este un dispozitiv medical care afișează rezultatul imediat. Testarea se face printr-o înțepătură ușoară în deget pentru a extrage o picătură de sânge, care este apoi pusă pe un test de glicemie (stickul care se introduce in glucometru). Persoanelor cu diabet tip 1 li se recomandă administrarea insulinei, în timp ce persoanelor cu diabet tip 2 li se recomandă schimbarea stilului de viață, a alimentației și introducerea mișcării în rutina zilnică, precum si un tratament medicamentos cu antidiabetice orale sau insulină. Toate aceste tratamente se prescriu exclusiv de către medicul diabetolog și doar în urma unui control medical. 

Alimente care scad glicemia rapid

Iată câteva alimente ce contribuie la scăderea rapidă a glicemiei: 

  • semințele de in – au un conținut ridicat de fibre și ajută la producția naturală de insulină, contribuie la scăderea colesterolului și a trigliceridelor.
  • nucile – fie că este vorba despre nuci, alune, migdale, caju, fistic, toate conțin grăsimi sănătoase.
  • somonul – consumul de două ori pe săptămână a acestui tip de pește sau a altor tipuri de pește gras contribuie la reglarea zahărului din sânge.
  • usturoiul – consumul regulat îmbunătățește sensibilitatea la insulină. Usturoiul are efect antimicrobian, antioxidant și nu conține deloc carbohidrați.
  • avocado – are beneficii asupra producției de insulină în mod natural și împiedică eliberarea de zahăr în sânge.
  • fasolea și lintele – conțin o cantitate mică de glucide și sunt bogate în minerale precum magneziu, fibre și proteine.

Simptomele mononeuropatiei

Puteți resimți durere în

De asemenea, mononeuropatia poate cauza probleme la nivelul ochilor sau feței, cauzând:

Mononeuropatia apare uneori în cazul compresiei unui nerv. În rândul pacienților cu diabet, sindromul de tunel carpian este un tip frecvent de neuropatie cauzată de compresie. Aceasta poate cauza amorțeală sau furnicături la nivelul mâinilor și degetelor. Puteți avea senzația de slăbiciune musculară, scăpând lucrurile din mână.

Simptomele neuropatiei radiculoplexă

Simptomele neuropatiei periferice

Simptomele neuropatiei vegetative