Diabetul zaharat este una dintre cele mai frecvente boli cronice din întreaga lume. Este posibil ca statisticile să fie subestimate. Un studiu epidemiologic major a arătat în mod evident că prevalența diabetului nediagnosticat este aproape egală cu cea a diabetului diagnosticat. În plus, este anticipată o creștere a incidenței diabetului zaharat la nivel mondial. Persoanele care suferă de diabet reprezintă aproximativ 3% din populație, iar îngrijirea diabetului consumă 9% din bugetul anual al sistemului național de sănătate.
Neuropatia diabetică este una dintre cele mai frecvente complicații ale diabetului zaharat, care pe termen lung cauzează morbiditate și mortalitate crescută. Mai multe studii epidemiologice au raportat o rată de prevalență de 50%, după 15-20 de ani de boală. Polineuropatia diabetică este o boală heterogenă, incluzând mai multe tipuri, cum ar fi neuropatia simetrică, neuropatia autonomă și neuropatia focală. Recent, au fost clasificate sindroamele neurologice în funcție de cursul lor natural. Această clasificare împarte polineuropatia diabetică în trei grupuri diferite. Cel mai frecvent sindrom neuropatic este neuropatia simetrică distală. De obicei afectează ambele membre inferioare (în special degetele de la picioare).
Simptomele neuropatiei cu simetrie distală pot fi „negative”, cum ar fi pierderea sensibilității, sau „pozitive”, cum ar fi senzația de arsură, amorțeală, parestezie sau slăbiciune musculară.
Durerea cronică poate fi clasificată ca „nociceptivă” sau „neuropatică”. Durerea nociceptivă are originea în prezența căilor normale ale durerii și răspunde la analgezicele standard. Cu toate acestea, durerea neuropatică este cauzată de deteriorarea căilor durerii și este adesea rezistentă la tratament. Deși există mai multe studii epidemiologice care au analizat prevalența și incidența neuropatiei diabetice, există foarte puține studii care abordează în mod specific neuropatia diabetică dureroasă.
Deși durerea este o caracteristică atât a neuropatiilor focale, cât și a celor simetrice, durerea asociată cu neuropatia simetrică distală ar trebui utilizată ca punct de referință, deoarece este de departe cea mai comună.
Prin definiție, pentru neuropatia cronică dureroasă, simptomele trebuie să fie prezente timp de cel puțin șase luni pentru a îndeplini criteriile de diagnostic. Pacienții pot acumula treptat simptome senzoriale neplăcute, inclusiv furnicături (parestezii), dureri de arsură la picioare, furnicături, dureri la atingerea hainelor și a lenjeriei de pat (alodinie), durerea de mers este adesea descrisă ca „mers desculț pe marmură”, sau „mersul desculț pe nisipul fierbinte”, picioarele au senzații de căldură și frig, durere constantă și crampe musculare. Uneori, durerea se poate extinde până la capătul proximal și poate afecta întregul picior, uneori implicând membrele superioare. Severitatea aceste simptome variază foarte mult. Unii oameni pot avea simptome ușoare, cum ar fi furnicături la unul sau două degete de la picioare, în timp ce alții pot fi afectați de complicații devastatoare, cum ar fi „amorțeala piciorului diabetic” sau neuropatie dureroasă severă care nu răspunde la medicamente.
Durerea este de obicei mai accentuată noaptea și adesea interferează cu somnul. Unii pacienți pot fi într-o stare constantă de oboseală din cauza lipsei somnului. Alții nu se pot concentra la locul de muncă. Neuropatia dureroasă severă determină ocazional o reducere semnificativă a pragului de efort, care interferează cu activitățile zilnice. Acest lucru este valabil mai ales dacă hipotensiunea ortostatică severă este cauzată de o disfuncție autonomă. În plus, terapiile ineficiente și efectele secundare ale medicamentelor utilizate în prezent duc la tratamente nesatisfăcătoare. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că simptomele depresiei sunt comune, iar pacienții au niveluri scăzute de bunăstare. Durerea neuropatică acută este o afecțiune temporară caracterizată prin durere imediată la nivelul membrelor inferioare. Neuropatia acută apare simetric și este relativ rară. Durerea este întotdeauna prezentă și de obicei enervează pacientul. Diagnosticul de neuropatie diabetică dureroasă se face prin istoricul medical și examinarea atentă. De obicei nu sunt necesare investigații complexe. Evaluarea clinică trebuie să includă și o examinare a stării psihice a pacientului. Se recomandă adoptarea unei abordări empatice a istoricului medical, deoarece pacienții se simt adesea îngrijorați și tulburați de simptomele lor. Unii pacienți cu neuropatie dureroasă sunt foarte anxioși, deoarece cred în mod eronat că starea lor va duce inevitabil la amputarea piciorului. Evident, profesioniștii din domeniul sănătății trebuie să respingă această teamă nerezonabilă. Alții se pot simți vinovați pentru că cred că diabetul prost controlat le poate cauza probleme. Unii oameni pot fi foarte enervați pentru că trebuie să se confrunte cu o altă complicație a diabetului.
Când se examinează pacienții cu diabet, este important să se constate faptul că durerea este una de origine neuropatică. Pacienții ar trebui să fie rugați să-și descrie durerea cu propriile cuvinte. Pot fi folosite diverse expresii, inclusiv „arsură”, „înțepătură”, „furnicătură”, „durere”, „înjunghiere”, „lancinare”, „explozie”, „împușcare”, „înțepături”, „șocuri electrice” , „crampe” și așa mai departe.
Intensitatea durerii neuropatice este variabilă și poate fi evaluată cu ajutorul unei o grile de punctaj. Cereți pacientului să indice intensitatea durerii pe rândurile numerotate de la 0 la 100. Scalele de limbaj descriptiv pot fi, de asemenea, folosite pentru a cere pacienților să descrie intensitatea, ușoară, puternică și foarte puternică a durerii pe baza unei serii de afirmații descriptive (cum ar fi inexistente). Există mai multe tipuri de metode, inclusiv chestionare, pentru a evalua intensitatea durerii neuropatice. Neuropatia diabetică dureroasă este o problemă medicală majoră. Deși diagnosticul poate fi făcut cu ușurință prin examen clinic, este mai dificil de măsurat impactul general al neuropatiei dureroase. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a dezvolta instrumente validate specifice diabetului, necesare pentru a evalua impactul deplin al neuropatiei diabetice dureroase.
Bibliografie: Quattrini C, Tesfaye S. Understanding the impact of painful diabetic neuropathy. Diabetes Metab Res Rev. 2003 Jan-Feb;19 Suppl 1:S2-8. doi: 10.1002/dmrr.360. PMID: 12577252.