Neuropatie diabetică

Incidența amputațiilor extremităților inferioare la pacienții cu diabet de tip 1 și tip 2 în Statele Unite ale Americii

Incidența amputațiilor extremităților inferioare

Diabetul reprezintă o problemă globală de sănătate publică care a afectat ~ 415 milioane de adulți în întreaga lume în anul 2015. Diabetul de tip 1 și diabetul de tip 2 sunt cele mai frecvente forme ale bolii, pacienții cu diabet de tip 2 reprezentând până la 91% din cazurile de diabet la adulți. 

Complicațiile diabetului sunt reprezentate de către neuropatia diabetică și boală arterială periferică. Ambele pot avea ca rezultat ulcerații ale piciorului, infecții ce duc, în cele din urmă, la amputația extremităților inferioare.

Neuropatia diabetică are ca rezultat deteriorarea nervilor, aspect care generează pierderea sensibilității la nivelul membrelor inferioare, astfel încât chiar și tăieturile sau rănile minore se pot transforma în răni majore sau ulcere, fără ca pacientul să fie conștient de acest lucru. În cazurile severe, o infecție se poate răspândi până la os sau poate duce la moartea țesuturilor. Poate fi necesară îndepărtarea (amputația) unui deget de la membrul inferior, mai multe degete sau chiar întreg membrul inferior.

Pentru a evalua incidența amputațiilor extremităților inferioare la pacienții cu diabet de tip 1 și tip 2 în Statele Unite ale Americii, s-a realizat un studiu ce a inclus 29,6 milioane de bolnavi de diabet de tip 1 și tip 2, în intervalul 2010-2014.

Rezultatele studiului au relevat faptul că pacienții cu diabet zaharat de tip 1 au avut o rată mai mare de a suferi de amputații ale extremităților inferioare comparativ cu pacienții cu diabet zaharat de tip 2. Acest studiu a subliniat, de asemenea, un risc crescut de amputații ale membrelor inferioare asociat cu vârsta mai mare la debutul diabetului zaharat și cu o durată mai lungă a diabetului zaharat. Cu toate acestea, s-au observat diferențe substanțiale în studiul comparativ între caracteristicile inițiale (vârstă, sex și comorbidități) și factorii de risc cunoscuți pentru amputațiile extremităților inferioare la pacienții cu diabet zaharat de tip 1 comparativ cu pacienții cu diabet zaharat de tip 2, sugerând faptul că rata crescută a incidenței observată în cohorta pacienților cu diabet zaharat de tip 1 ar putea fi atribuită unei severități mai avansate a bolii.

În concluzie, datele studiului au arătat o rată a incidenței amputațiilor extremităților inferioare substanțial mai mare în rândul pacienților cu diabet zaharat de tip 1 precum și diabet zaharat de tip 2 comparativ cu cei fără diabet. Cel mai important factor de favorizare a amputațiilor a fost prezența ulcerelor la nivelul piciorului atât pentru bolnavii de diabet de tip 1 cât și pentru bolnavii de diabet de tip 2. Cele mai multe cazuri de amputații au fost amputații minore și amputații ale mai multor degete ale extremităților inferioare. Identificarea și gestionarea factorilor de risc cunoscuți a redus pericolul relativ cu 50%.

Bibliografie:

Déruaz-Luyet A, Raabe C, Garry EM, Brodovicz KG, Lavery LA. Incidence of lower extremity amputations among patients with type 1 and type 2 diabetes in the United States from 2010 to 2014. Diabetes Obes Metab. 2020 Jul;22(7):1132-1140. doi: 10.1111/dom.14012. Epub 2020 Mar 11. PMID: 32090430; PMCID: PMC7318669.

Simptomele mononeuropatiei

Puteți resimți durere în

De asemenea, mononeuropatia poate cauza probleme la nivelul ochilor sau feței, cauzând:

Mononeuropatia apare uneori în cazul compresiei unui nerv. În rândul pacienților cu diabet, sindromul de tunel carpian este un tip frecvent de neuropatie cauzată de compresie. Aceasta poate cauza amorțeală sau furnicături la nivelul mâinilor și degetelor. Puteți avea senzația de slăbiciune musculară, scăpând lucrurile din mână.

Simptomele neuropatiei radiculoplexă

Simptomele neuropatiei periferice

Simptomele neuropatiei vegetative