Neuropatie diabetică

Modificări ale fluxului sanguin plantar la pacienții cu neuropatie diabetică periferică

neuropatia diabetică periferică

Diabetul este una dintre bolile endocrine cronice comune, care afectează negativ calitatea vieții și chiar durata de viață a pacienților. 

În ultimii ani, odată cu schimbările în stilul de viață individual, schimbări în mediu, modificări ale structurii dietei și îmbătrânirea generală, incidența diabetului a crescut semnificativ și există o tendință a debutului acestuia la vârste mai mici.

Printre numeroasele complicații ale diabetului zaharat, neuropatia diabetică periferică este cea mai frecventă. Manifestările sale clinice sunt diverse, cum ar fi durere ușoară la nivelul membrelor, amorțeală, parestezie și oboseală intermitentă. Cazurile severe pot fi caracterizate de gangrenă ischemică a membrelor inferioare și pot risca amputarea. Pacienții cu neuropatie diabetică periferică au riscuri de 10–20 de ori mai mari să aibă o amputație decât cei fără neuropatie. Prin urmare, identificarea precoce și tratamentul sunt cruciale.

În prezent, metodele de detectare și standardele de diagnostic ale neuropatiei diabetice periferice nu au fost unificate, ceea ce afectează diagnosticul clinic și tratamentul. Astfel, este necesară identificarea unei metode simple, convenabile, rapide și fiabile pentru diagnosticarea precoce a neuropatiei diabetice periferice.

În prezent, mecanismul apariției neuropatiei diabetice nu este foarte clar. Se credea cândva că mecanismul este asociat cu disfuncția vasculară, tulburările metabolice, deficiența factorului neurotrofic, anomaliile mecanismului imunitar, stresul oxidativ etc. În prezent, este considerat a fi rezultatul efectelor combinate ale diferiților factori, printre care factorii vasculari și metabolici sunt cei mai importanți. Parametrii anormali ai vaselor sangvine vor fi însoțiți inevitabil de modificări ale parametrilor de performanță dinamică vasculară (tensiunea arterială, viteza fluxului sanguin, fluxul sanguin etc.). 

Mai mulți autori au evidențiat că pacienții cu neuropatie periferică diabetică aveau un flux sanguin capilar plantar mai scăzut decât persoanele sănătoase. De asemenea, au confirmat că există o relație între leziunile fibrelor nervoase mici și afectarea vaselor de sânge de la nivelul pielii. Perfuzia maximă pozitivă și hiperemia termică (înroșirea pielii) la pacienții cu neuropatie diabetică periferică au fost semnificativ mai mici decât la persoanele sănătoase și la pacienții cu diabet, dar fără neuropatie. Picioarele pacienților cu neuropatie au fluxul de sânge în repaus de cinci ori mai mare față de picioarele persoanelor sănătoase.

Debutul neuropatiei diabetice periferice este adesea insidios, iar progresia bolii este lentă. La debut, pacienții nu sunt conștienți de simptome. Când simptomele se manifestă clinic, nervul periferic are deja leziuni ireversibile cu modificări patologice corespunzătoare. Dacă neuropatia este diagnosticată precoce, se poate controla nivelul glicemic în timp real, fiind evitate astfel ulcerațiile piciorului, gangrena, amputația și alte consecințe grave.

Într-un studiu ce a inclus 60 de pacienți cu diabet zaharat tip 2 și neuropatie diabetică s-au examinat și comparat caracteristicile dinamice vasculare plantare ale pacienților cu neuropatie ușoară cu cele ale persoanelor sănătoase. S-a putut observa faptul că în perioada incipientă a neuropatiei diabetice periferice, când parametrii hemodinamici ai vaselor mari de sânge nu s-au schimbat semnificativ, viteza sângelui în vasele mici de la nivel plantar s-a schimbat, ceea ce indică faptul că modificările în vasele mici de sânge preced leziunile în vasele mari.

Acest lucru se poate datora unui răspuns fiziologic compensator deoarece procesul de disipare a căldurii datorat metabolismului crescut este realizat prin accelerarea fluxului sanguin. De asemenea, este posibil ca, din cauza stării de hipercoagulabilitate a sângelui la pacienții cu diabet zaharat, lumenul vascular să se îngusteze, iar neuropatia diabetică în stadiu incipient să implice în principal vasele mici de sânge.

Ecografia Doppler color a fost utilizată în studiu pentru a detecta și compara caracteristicile hemodinamice de la nivelul vaselor sanguine ale piciorului în grupul cu neuropatie ușoară, precum și în grupul cu persoane fără diabet. Au fost investigate și efectele unor caracteristici precum vârsta și sexul asupra caracteristicilor hemodinamice. Studiul oferă informații utile referitoare la caracteristicile dinamice ale vaselor de sânge de la nivelul picioarelor și, de asemenea, oferă informații despre evaluarea clinică și importanța diagnosticului precoce.

Aceste studii oferă informații valoroase referitoare la o analiză suplimentară a caracteristicilor dinamice vasculare ale neuropatiei diabetice periferice. 

Cu toate acestea, modificările și factorii de influență ai caracteristicilor hemodinamice la pacienții cu neuropatie periferică diabetică sunt încă neconcludenți.

În concluzie, datele obținute oferă o idee nouă, neinvazivă, simplă, convenabilă și rapidă pentru evaluarea precoce pentru diagnosticul neuropatiei diabetice periferice. Tehnologia cu ultrasunete Doppler color este o tehnică fiabilă și repetabilă pentru măsurarea parametrilor hemodinamici ai vaselor plantare. Indiferent de sex și vârstă, este posibil să nu existe diferențe semnificative statistic între viteza fluxului sanguin și afectarea fluxului sanguin al vaselor de sânge plantare.

Pentru pacienții cu neuropatie diabetică ușoară, anomaliile hemodinamice precoce, adică creșterea vitezei fluxului sanguin și afectarea fluxului sanguin, au apărut în vasele mici fără anomalii evidente în imagistica cu ultrasunete Doppler color a arterei extremităților inferioare.

Bibliografie:

Zhou Q, Qian Z, Yang M, Liu J, Wu J, Ren L, Ren L. Alterations in plantar vessel blood flow in patients with mild diabetic peripheral neuropathy. BMJ Open Diabetes Res Care. 2022 Jan;10(1):e002492. doi: 10.1136/bmjdrc-2021-002492. PMID: 35027366; PMCID: PMC8762148.

Simptomele mononeuropatiei

Puteți resimți durere în

De asemenea, mononeuropatia poate cauza probleme la nivelul ochilor sau feței, cauzând:

Mononeuropatia apare uneori în cazul compresiei unui nerv. În rândul pacienților cu diabet, sindromul de tunel carpian este un tip frecvent de neuropatie cauzată de compresie. Aceasta poate cauza amorțeală sau furnicături la nivelul mâinilor și degetelor. Puteți avea senzația de slăbiciune musculară, scăpând lucrurile din mână.

Simptomele neuropatiei radiculoplexă

Simptomele neuropatiei periferice

Simptomele neuropatiei vegetative