Neuropatie diabetică

Neuropatia diabetică în timpul sezonului rece

neuropatia in sezonul rece

Orice tulburare neurologică provocată de diabetul zaharat poartă denumirea de neuropatie diabetică. Aceasta se poate localiza în diferite arii de manifestare, spre exemplu la nivelul mâinilor și picioarelor, dar și la nivelul organelor interne (inimă, tub digestiv sau vezica urinară).

Cum se manifestă neuropatia diabetică în sezonul rece?

În sezonul rece, îndeosebi toamna și iarna, circulația sanguină periferică încetinește, ca răspuns a organismului la temperaturile scăzute. Atât persoanele tinere, cât și cele cu vârstă înaintată se pot confrunta cu vasoconstricție, adică îngustarea vaselor de sânge ce cauzează circulația defectuoasă a sângelui, scăderea oxigenării și a alimentării cu nutrienți a zonelor periferice. 

Care sunt principalele cauze ale intensificării durerilor neuropatice?

  • Temperaturile scăzute afectează circulația sanguină periferică – Dacă ai mâinile și picioarele reci, iar durerea neuropatică este mai acută în această perioadă, atunci trebuie să știi că organismul tău încearcă să lupte cu factorii externi pentru menținerea temperaturii corporale.

Ce poți face?

Îmbracă-te adecvat și nu te sfii să adaugi câteva straturi suplimentare de haine. Șosetele groase, mănușile, căciula și îmbrăcămintea termică care reduce pierderea căldurii corporale, te vor ajuta să limitezi durerile neuropatice și să te simți confortabil.

Cu toate că este recomandat să te protejezi de frig prin purtarea mai multor rânduri de haine, evită îmbrăcămintea excesiv de mulată. Aceasta crește presiunea supra fibrelor nervoase și produce disconfort.

  • Activitatea fizică redusă – Vremea rece ne îndeamnă să stăm în casă și să neglijăm activitatea fizică, dar acest obicei nu este benefic pentru sănătatea corporală, lăsând loc complicațiilor să apară, în special la persoanele care suferă de diabet. Pentru a preveni apariția neuropatiei diabetice, dar și pentru a o ține sub control, asigură-te că greutatea corporală se află în parametri normali.

Ce poți face?

Petrece timp în aer liber atunci când ai ocazia și Ieși la plimbare ori de câte ori îți permit condițiile meteorologice.

Rămâi activ în confortul casei tale: fă exerciții fizice, aleargă pe bandă, dansează sau antrenează-ți partea superioară și inferioară a corpului cu ajutorul unei biciclete speciale pentru fitness.

  • Tulburarea afectivă sezonieră – Știm că starea de spirit este ușor influențată de zilele scurte, mohorâte și ploioase ale toamnei sau iernii, dar nu lăsa acest lucru să devină un factor de stres pentru tine. Stresul cronic îți poate accelera durerile neuropatice.

Ce poți face?

Dedică timp activităților care îți fac plăcere. Dacă ai o pasiune acum este momentul să o dezvolți.

Petrece mai mult timp cu persoanele dragi.

Simptomele mononeuropatiei

Puteți resimți durere în

De asemenea, mononeuropatia poate cauza probleme la nivelul ochilor sau feței, cauzând:

Mononeuropatia apare uneori în cazul compresiei unui nerv. În rândul pacienților cu diabet, sindromul de tunel carpian este un tip frecvent de neuropatie cauzată de compresie. Aceasta poate cauza amorțeală sau furnicături la nivelul mâinilor și degetelor. Puteți avea senzația de slăbiciune musculară, scăpând lucrurile din mână.

Simptomele neuropatiei radiculoplexă

Simptomele neuropatiei periferice

Simptomele neuropatiei vegetative