Neuropatie diabetică

Care sunt medicamentele recomandate în neuropatia diabetică

neuropatia diabetica

Neuropatia diabetică este una dintre cele mai grave complicații ale diabetului zaharat care se manifestă prin afectarea nervilor periferici. Majoritatea persoanelor care suferă de diabet pot dezvolta această complicație de-a lungul vieții, de aceea este important să fie prevenită. 

În funcție de tipul nervilor afectați, neuropatia diabetică se poate manifesta în moduri diferite. Spre exemplu, pacientul poate simți amorțeală sau sensibilitate scăzută la durere, simte cu greu schimbările de temperatură, manifestă slăbiciune musculară, are senzație de furnicături sau arsură, reflexele îi sunt diminuate, prezintă incapacitate de a percepe starea de hipoglicemie, simte diferite manifestări la nivelul vezicii urinare, spre exemplu retenție sau incontinență urinară, inclusiv infecții ale tractului urinar. La nivelul aparatului digestiv, persoanele care suferă de neuropatie diabetică pot percepe senzația de golire gastrică întârziată (gastropareză). Persoanele care suferă de astfel de simptome pot acuza stări de greață, vărsături, balonare și inapetență, transpirație abundentă sau redusă, dificultate la ridicarea din șezut, durere acută la nivelul unui șold, a unei coapse sau fese. Simptomele apar brusc în decurs de una sau mai multe zile și pot fi însoțite de dificultăți de atenție, cum ar fi de exemplu capacitatea redusă de focalizare a atenției, paralizia unei jumătăți a feței etc. 

Unele simptome nu indică întotdeauna o leziune nervoasă, însă pot semnala o altă afecțiune ce necesită atenție medicală. Diagnosticarea și inițierea precoce a tratamentului cresc șansele de a controla diabetul în mod optim și de a preveni complicațiile acestuia.

Tratamentul neuropatiei diabetice

În primul rând, pentru a preveni deteriorarea nervilor, este nevoie să îți controlezi nivelul de glucoză din sânge prin a-l aduce în limite normale. Ai grijă să îți respecți programul de monitorizare a glicemiei, planificarea meselor, activitatea fizică constantă și nu în ultimul rând, ia-ți medicamentele recomandate de medic la timp. 

Neuropatia diabetică – Tipuri de tratament medicamentos

Tratament simptomatic:

  • Acesta are ca scop ameliorarea durerii neuropate și presupune administrarea de substanțe din categoria antidepresivelor triciclice: duloxetina, gabapentina și pregabalina. Aceste medicamente au efect rapid asupra durerii cronice moderate-severe și asupra simptomelor asociate.

Tratamentul orientat patogenic:

  • Rolul acestuia este de a trata cauza principală prin remiterea simptomelor și oprirea sau încetinirea evoluției neuropatiei diabetice;
  • Principalele strategii terapeutice includ: controlul glicemic, managementul factorilor de risc, precum hipertensiunea arterială și inhibarea căilor metabolice patologice care susțin stresul oxidativ;
  • Medicamentele recomandate sunt acidul alfa lipoic și benfotiamina. Acidul alfa lipoic reface deficitele și ameliorează simptomele motorii, senzoriale și autonome cardiovasculare, în timp ce benfotiamina îmbunătățește viteza de conducere nervoasă și ameliorează simptomatologia. 

Dacă tratamentul nu funcționează și simptomele neuropatiei diabetice se agravează, adresează-te medicului tău, deoarece trebuie să fii tratat în conformitate cu ameliorarea simptomelor și încetinirea sau oprirea progresiei neuropatiei diabetice.

Simptomele mononeuropatiei

Puteți resimți durere în

De asemenea, mononeuropatia poate cauza probleme la nivelul ochilor sau feței, cauzând:

Mononeuropatia apare uneori în cazul compresiei unui nerv. În rândul pacienților cu diabet, sindromul de tunel carpian este un tip frecvent de neuropatie cauzată de compresie. Aceasta poate cauza amorțeală sau furnicături la nivelul mâinilor și degetelor. Puteți avea senzația de slăbiciune musculară, scăpând lucrurile din mână.

Simptomele neuropatiei radiculoplexă

Simptomele neuropatiei periferice

Simptomele neuropatiei vegetative