Neuropatie diabetică

Prevalența neuropatiei periferice diagnosticată la testul cu monofilament, la adulții cu diabet zaharat de vârstă mijlocie și înaintată. Studiu controlat din SUA de tip cohorta în două cohorte din SUA

Neuropatia periferică este o complicație frecventă a diabetului și poate duce la lipsa sensibilității la nivelul membrelor inferioare. Consecințele sale pot fi devastatoare, fiind vorba despre ulcerații la nivelul picioarelor, amputații majore, accidente provocate de căderi, leziuni intracraniene și scăderea calității vieții. Știm deja că neuropatia periferică este asociată în mod independent cu mortalitate crescută în populația generală, mai ales în rândul adulților cu și fără diabet. Deși există morbiditate crescută, epidemiologia și factorii de risc asociați cu neuropatia diabetică la adulți și vârstnici, nu sunt caracteristice într-un mod evident, în special când vorbim despre adulții care nu au fost diagnosticați cu diabet. Au existat multe studii anterioare de tip cohortă care susțin o asociere între epidemiologie și factorii de risc ai neuropatiei periferice. Aceste studii au înrolat adulți de vârstă mijlocie sau pacienți cu diabet.

Testul cu monofilament este un test ieftin și ușor de folosit pentru a diagnostica neuropatia periferică. Potrivit Asociației Americane de Diabet, testul standard cu monofilament de 10 g este utilizat pentru a detecta sensibilitatea redusă a membrelor inferioare, care reprezintă o complicație asociată diabetului. Studiile prospective au arătat că sensibilitatea redusă, observată după aplicarea testului cu monofilament, este un factor predictiv pentru apariția ulcerațiilor și, prin urmare, este o componentă esențială a examinării piciorului diabetic. De asemenea, vârsta înaintată este un factor de risc pentru apariția neuropatiei periferice. Prevalența neuropatiei diabetice la persoanele în vârstă fără diabet și alți factori de risc asociați nu a fost studiată în mod specific.

Studiul efectuat de către NHANES (National Health and Nutrition Examination Survey) între anii 1999-2004, a fost unul dintre puținele studii ample efectuate în cadrul populației din Statele Unite, care a implementat testele standard cu monofilament. Studiul privind riscul de ateroscleroză în populația generală este un studiu comunitar care a colectat date medicale longitudinale, sociale și demografice de la peste 15.000 de participanți în ultimii 30 de ani. Între 2016 și 2017 pacienții înrolați în studiu au primit testul standard cu monofilament de 10 g pentru diagnosticarea neuropatiei periferice. Spre deosebire de studiul NHANES, care a înrolat participanți  ≥ 40 de ani, participanții studiului privind riscul de ateroscleroză aveau  ≥ 70 de ani la momentul testării cu monofilament. Prin urmare, studiul oferă oportunitatea de a studia prevalența și factorii de risc asociați cu neuropatia periferică la persoanele în vârstă. Scopul acestui studiu a fost de a descrie prevalența și factorii de risc pentru neuropatia periferică, definiți prin scăderea sensibilității la testarea cu monofilament, la adulții de vârstă mijlocie și înaintată, cu și fără diabet zaharat.

Pe baza datelor colectate din cele două studii, s-a constatat faptul că prevalența neuropatiei periferice diferă în funcție de vârstă, sex și rasă. Aproximativ 27% dintre persoanele în vârstă de 70 de ani din Statele Unite, au fost diagnosticate cu neuropatie periferică, comparativ cu 10,4% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 40 și 69 de ani. Factorii de risc asociați cu neuropatia periferică au fost diabetul de lungă durată, vârsta înaintată, sexul masculin, rasa neagră, indicele de masă corporală crescut și înălțimea mare. Au fost identificate asocieri de cazuri de hipertensiune arterială, boală cardiovasculară predominantă, boală renală cronică și boală arterială periferică, în special în rândul adulților de vârstă mijlocie și vârstnicilor. Deși diabetul este asociat frecvent cu neuropatie diabetică, aceasta mai poate apărea și la o mare parte dintre adulții care nu suferă de diabet. În concluzie, neuropatia diabetică poate afecta un procent mai mare de adulți fără diabet decât s-a estimat anterior.

Studiul confirmă constatările anterioare și demonstrează, de asemenea, că neuropatia periferică este foarte răspândită la adulții în vârstă ce nu suferă de diabet. Asociația Americană de Diabet recomandă evaluarea anuală a neuropatiei periferice la toți adulții ce suferă de diabet zaharat, în timp ce testarea cu monofilament nu se efectuează de rutină la adulții fără diabet. Într-un alt studiu, s-a demonstrat recent o asociere puternică și independentă a neuropatiei periferice cu mortalitatea atât la persoanele cu și fără diabet. În ansamblu, rezultatele obținute semnalează o  prevalență ridicată a neuropatiei diabetice în rândul populației generale și o definește ca fiind factor de risc subdiagnosticat de mortalitate.

Deoarece neuropatia diabetică este o consecință a hiperglicemiei, prevalența ridicată identificată la adulții ce nu suferă de diabet merită o atenție specială. Neuropatia diabetică poate fi și un efect secundar al chimioterapiei sau poate rezulta și din alcoolism cronic, infecții virale, leziuni ale măduvei spinării sau radiculopatie. Aceste condiții sunt mai puțin frecvente în populația generală și este puțin probabil să explice prevalența ridicată a neuropatiei periferice observată în populațiile studiate.

În concluzie finală, neuropatia periferică definită prin scăderea sensibilității și diagnosticată cu ajutorul testului cu monofilament de 10 g, este foarte des întâlnită în populația generală, în special în rândul adulților în vârstă. Diabetul de lungă durată, sexul masculin și rasa neagră sunt factori de risc importanți atât la adulții de vârstă mijlocie, cât și la vârstnici. Vârsta înaintată este, de asemenea, asociată cu apariția neuropatiei periferice la adulții cu și fără diabet. Studiile viitoare ar trebui să evalueze prognosticul neuropatiei periferice la adulții în vârstă ce nu suferă de diabet zaharat și să determine dacă testarea de rutină a acestora influențează rezultatele clinice.

Bibliografie:

Hicks, C.W., Wang, D., Windham, B.G. et al. Prevalence of peripheral neuropathy defined by monofilament insensitivity in middle-aged and older adults in two US cohorts. Sci Rep 11, 19159 (2021). https://doi.org/10.1038/s41598-021-98565-w

Simptomele mononeuropatiei

Puteți resimți durere în

De asemenea, mononeuropatia poate cauza probleme la nivelul ochilor sau feței, cauzând:

Mononeuropatia apare uneori în cazul compresiei unui nerv. În rândul pacienților cu diabet, sindromul de tunel carpian este un tip frecvent de neuropatie cauzată de compresie. Aceasta poate cauza amorțeală sau furnicături la nivelul mâinilor și degetelor. Puteți avea senzația de slăbiciune musculară, scăpând lucrurile din mână.

Simptomele neuropatiei radiculoplexă

Simptomele neuropatiei periferice

Simptomele neuropatiei vegetative