Neuropatie diabetică

Prevenirea complicațiilor și tratarea simptomelor neuropatiei diabetice periferice

neuropatia diabetica periferica

Neuropatia diabetică a fost clasificată în diferite patologii în funcție de distribuția neurologică, deși multe dintre acestea se suprapun. Aceasta se clasifică în:

  • Polineuropatie senzitivo-motorie simetrică distală;
  • Neuropatie autonomă;
  • Poliradiculopatii toracice și lombare datorate afectării rădăcinii nervoase;
  • Mononeuropatii focale cauzate de afectarea individuală a nervului cranian și periferic;
  • Mononeuropatii multifocale cauzate de afectarea asimetrică a mai multor nervi periferici;

S-a constatat faptul că neuropatia periferică (care include orice tulburare a sistemului nervos periferic, inclusiv polineuropatia, poliradiculopatiile și mononeuropatia, așa cum sunt enumerate mai sus) apare la aproximativ jumătate din populația cu diabet zaharat. Într-un studiu ce a inclus pacienți ce sufereau de neuropatie diabetică, mai mult de 50% au avut polineuropatie senzitivo-motorie simetrică distală precum și alte neuropatii ce au inclus mononeuropatii mediane (25%), neuropatie autonomă (7%), poliradiculopatie toracică și lombară și mononeuropatii craniene (3%). 

Un raport recent al experților ce fac parte din Grupul pentru Studiul Diabetului al Asociației Europene (NEURODIAB) a definit polineuropatia diabetică ca fiind drept o „polineuropatie senzitivo-motorie simetrică, dependentă de lungime, apărând datorită modificărilor metabolice, precum și ale microcirculației, modificări apărute ca urmare a expunerii cronice la hiperglicemie (diabet) și altor factori de risc cardiovascular”. 

Pentru a preveni complicațiile neuropatiei diabetice periferice, cum ar fi ulcerațiile piciorului, cea mai bună opțiune de tratament, în prezent, este reprezentată de medicamentele ce îmbunătățesc glicemia. De asemenea, opțiunile terapeutice care vizează factorii de risc cardiovascular sunt benefice pacienților diabetici. S-a raportat un risc semnificativ redus de a dezvolta polineuropatie clinică la pacienții cu diabet zaharat de tip 1 cu un control riguros al glicemiei după cinci ani de urmărire, însă s-a observat un risc redus nesemnificativ de -0,58% la pacienții cu diabet zaharat de tip 2.

Pe lângă tratamentul farmacologic, dieta, exercițiile fizice precum și educarea și informarea pacienților diabetici sunt alte strategii cheie în prevenirea complicațiilor neuropatiei diabetice. Unele studii au abordat intervenții specifice, cum ar fi efectuarea unor exerciții fizice specifice sau educarea pacienților în privința alegerii încălțămintei, în acest mod reducându-se riscul apariției ulcerului la nivelul piciorului.

Pentru a ameliora simptomele și reduce durerea precum și pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacienților diabetici, mai multe medicamente au fost aprobate pentru neuropatia diabetică periferică. Pentru bolnavii ce suferă de neuropatia diabetică periferică, durerea este cel mai frecvent simptom, fiind studiat și în literatura de specialitate, deși alte simptome, cum ar fi parestezia, care sunt mai puțin abordate în studii, sunt de asemenea importante.

Schemele de tratament non-farmacologic se concentrează, de asemenea, în principal pe tratarea durerii. Deși există mai puține dovezi în acest domeniu, modalitățile care au fost evaluate în mod direct pentru tratatarea simptomelor cauzate de neuropatia diabetică periferică și abordate anterior includ acupunctura, kinetoterapia și exercițiile fizice, stimularea electrică și decompresia chirurgicală. 

În concluzie, pentru prevenirea complicațiilor diabetului, un control glicemic riguros este modalitatea cea mai eficient în vederea prevenirii amputărilor piciorului. De asemenea, monitorizarea la domiciliu a temperaturii pielii piciorului, încălțămintea terapeutică și intervențiile integrate sunt eficiente pentru prevenirea incidenței și / sau recurenței ulcerelor piciorului. 

Pentru reducerea durerii de cauză neuropată, singura clasă cu o evidență moderată a dovezilor sunt inhibitorii recaptării serotoninei-noradrenalinei. S-a dovedit faptul că acidul alfa-lipoic și stimularea măduvei spinării sunt mai eficiente decât placebo, dar sunt necesare mai multe studii în acest sens. 

Bibliografie:

Dy SM, Bennett WL, Sharma R, et al. Preventing Complications and Treating Symptoms of Diabetic Peripheral Neuropathy [Internet]. Rockville (MD): Agency for Healthcare Research and Quality (US); 2017 Mar. (Comparative Effectiveness Reviews, No. 187.) Introduction. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK442324/

Simptomele mononeuropatiei

Puteți resimți durere în

De asemenea, mononeuropatia poate cauza probleme la nivelul ochilor sau feței, cauzând:

Mononeuropatia apare uneori în cazul compresiei unui nerv. În rândul pacienților cu diabet, sindromul de tunel carpian este un tip frecvent de neuropatie cauzată de compresie. Aceasta poate cauza amorțeală sau furnicături la nivelul mâinilor și degetelor. Puteți avea senzația de slăbiciune musculară, scăpând lucrurile din mână.

Simptomele neuropatiei radiculoplexă

Simptomele neuropatiei periferice

Simptomele neuropatiei vegetative