Neuropatie diabetică

Prevenirea neuropatiei diabetice prin alimentație

prevenirea neuropatiei diabetice prin alimentatie

Dacă te numeri printre pacienții diagnosticați cu diabet zaharat sau neuropatie diabetică, știi deja că alimentația este o componentă importantă ce te ajută să ții sub control glicemia și previne apariția altor complicații. Alături de un tratament personalizat, oferit de către medic, obiceiurile alimentare echilibrate contribuie la menținerea sănătății nervilor și a nivelului optim de zahăr din sânge.

Ce este neuropatia diabetică?

Neuropatia diabetică face parte dintr-un grup de tulburări nervoase progresive care pot apărea atunci când o persoană se confruntă cu diabet de tip 1 sau tip 2. 

Fibrele nervoase din întreg corpul, în special cele de la nivelul membrelor inferioare, se află printre ariile afectate de nivelul crescut al glicemiei. Se estimează că mai mult de 60% dintre persoanele cu diabet vor manifesta o formă de neuropatie diabetică, în funcție de evoluția diabetului.

Tipuri de neuropatie diabetică

Există patru tipuri principale de neuropatie diabetică, una și aceeași persoană putând fi afectată de unul sau mai multe tipuri de neuropatie. 

  • Neuropatia radiculoplexă (amiotrofie diabetică, neuropatie femurală sau neuropatie proximală) – afectează zona feselor, coapselor și/sau șoldurilor, apărând cel mai frecvent la persoanele vârstnice; 
  • Neuropatia periferică – este cel mai des întâlnit tip de neuropatie și afectează cel mai frecvent picioarele, dar poate afecta și brațele/mâinile;
  • Mononeuropatia sau neuropatie focală – implică afectarea unui singur nerv, de la nivelul feței, trunchiului sau piciorului. Debutul se face brusc în general și poate cauza durere acută. În rândul pacienților cu diabet, sindromul de tunel carpian este un tip frecvent de neuropatie cauzată de compresie. Aceasta poate provoca amorțeală sau furnicături la nivelul mâinilor și degetelor.
  • Neuropatia vegetativă – principala țintă este sistemul nervos vegetativ (sau autonom) responsabil de controlul diferitelor organe din corp, precum inima, vezica urinară, stomacul, intestinele, organele sexuale, ochii etc. 

Cauzele neuropatiei diabetice

Cauzele diferă în funcție de fiecare tip de neuropatie diabetică și prezintă, de asemenea, factori de risc diferiți.  

Distrucția nervoasă poate avea la bază inflamația nervilor provocată de un răspuns autoimun (sistemul imunitar confundă nervii cu un corp străin și îi atacă), factorii genetici fără legătură cu diabetul (pot face anumite persoane mai susceptibile de a dezvolta leziuni nervoase), abuzul de tutun și alcool (lezează atât nervii, cât și vasele de sânge).

Alți factori care cresc șansele de a avea neuropatie diabetică la un moment dat: 

  • Controlul deficitar al glicemiei;
  • Vechimea diabetului;
  • Bolile renale;
  • Supraponderalitatea;
  • Fumatul.

Simptomele neuropatiei diabetice 

Afectarea nervilor se poate manifesta la nivelul mâinilor și picioarelor (neuropatie periferică), dar și la nivelul organelor interne (inimă, tub digestiv, vezica urinară), provocând numeroase tulburări și simptome.

Printre cele mai frecvente simptome ale acestei boli cronice se numără amorțeala, lipsa sensibilității, hipersensibilitatea la atingere, slăbiciune musculară, furnicături, probleme grave la nivelul piciorului (ulcere, infecții, dureri osoase și articulare​​​​​​), tulburări de deglutiție, transpirație abundentă sau redusă, dereglare a controlului temperaturii corpului, golire gastrică întârziată (gastropareză), dificultate la ridicarea din șezut, pierdere în greutate, inflamație abdominală, dificultate de focalizare a ochilor, paralizia unei jumătăți a feței. 

Unele simptome nu indică întotdeauna o leziune nervoasă, însă pot semnala o altă afecțiune ce necesită atenție medicală.

Tratamentul neuropatiei diabetice 

Tratamentul neuropatiei diabetice presupune fie prevenirea instalării afecțiunii, fie împiedicarea evoluției acesteia.

Controlul glicemiei reprezintă principala modalitate de profilaxie în neuropatia diabetică. Întrucât fluctuațiile glicemiei pot accelera afectarea nervoasă, este important să verifici regulat nivelul glicemiei, conform unui orar stabilit cu medicul diabetolog. De asemenea, managementul factorilor de risc precum hipertensiunea arterială, dislipidemia și inhibarea căilor metabolice alternative patologice, răspunzătoare de apariția stresului oxidativ, reprezintă strategii elocvente de tratamente, abordare de medici.

Prevenirea neuropatiei diabetice prin alimentație 

În concluzie, începe chiar de astăzi să faci o schimbare în alimentația ta zilnică! Ai grijă să nu sari peste mese (3 mese principale; 3 gustări sănătoase) și să te alimentezi pe tot parcursul zilei. Un regim alimentar echilibrat include: carbohidrați, grăsimi „bune”, fructe, legume, lapte și produse lactate, carne și pește. Desigur, acesta diferă de la o persoană la alta și se stabilește doar împreună cu medicul curant. 

Dacă menții un echilibru între numărul de calorii consumate și activitatea fizică moderată desfășurată, vei reuși să ai un control asupra greutății tale corporale. Îți mai recomandăm să consumi mai puțin de 2.300 mg de sodiu pe zi și să diminuezi cantitatea de grăsimi saturate.

Simptomele mononeuropatiei

Puteți resimți durere în

De asemenea, mononeuropatia poate cauza probleme la nivelul ochilor sau feței, cauzând:

Mononeuropatia apare uneori în cazul compresiei unui nerv. În rândul pacienților cu diabet, sindromul de tunel carpian este un tip frecvent de neuropatie cauzată de compresie. Aceasta poate cauza amorțeală sau furnicături la nivelul mâinilor și degetelor. Puteți avea senzația de slăbiciune musculară, scăpând lucrurile din mână.

Simptomele neuropatiei radiculoplexă

Simptomele neuropatiei periferice

Simptomele neuropatiei vegetative