Prevenție

Puteți preveni sau întârzia neuropatia diabetică și complicațiile acesteia controlându-vă atent glicemia și având grijă de picioarele dumneavoastră.

Controlul glicemiei

Folosiți un glucometru de uz casnic pentru a vă verifica glicemia și asigurați-vă că aceasta este în limitele normale. Este important să faceți acest lucru conform unui orar stabilit cu medicul diabetolog. Fluctuațiile glicemiei pot accelera afectarea nervoasă.


Asociația Americană de Diabet (American Diabetes Association) recomandă ca persoanele cu diabet să efectueze testarea Hemoglobinei glicate (HbA1C) cel puțin de două ori pe an. Acest test arată nivelul mediu al glicemiei din ultimele două sau trei luni. Dacă glicemia nu este bine controlată sau dacă vi se schimbă medicația, poate fi nevoie să efectuați acest test mai frecvent.

Îngrijirea piciorului

Respectați recomandările medicului dumneavoastră pentru o bună îngrijire a piciorului.

Problemele de la nivelul piciorului, inclusiv inflamațiile ce nu se vindecă, ulcerele și chiar amputația reprezintă complicații frecvente ale neuropatiei diabetice. Puteți preveni multe dintre aceste probleme prin supunerea la o examinare medicală amănunțită, cel puțin o dată pe an, verificarea picioarelor de către medic periodic în cadrul vizitelor la cabinet și buna îngrijire a picioarelor la domiciliu.

Pentru a vă proteja sănătatea picioarelor:

Verificați dacă aveţi bășici, tăieturi, vânătăi, piele crăpată sau care se exfoliază, roșeață și inflamații. Folosiți o oglindă sau rugați un membru al familiei să vă ajute să vă examinați părțile piciorului ce nu pot fi văzute cu ușurință.

Spălați-vă picioarele zilnic cu apă călduță și săpun delicat. Evitați menținerea îndelungată a picioarelor în apă. Uscați-vă picioarele și spațiul interdigital cu atenție, prin tamponare cu un prosop moale.

Hidratați-vă picioarele bine cu cremă emolientă pentru a preveni crăparea pielii. Evitați însă pătrunderea loțiunii hidratante între degete deoarece acest lucru poate promova înmulțirea fungilor.

Tăiați-vă unghiile drept și piliți-le cu atenție fără a lăsa muchii ascuțite.

Alegeți șosete din bumbac sau fibre antiperspirante care nu au fibre elastice strânse sau cusături groase.

Purtați întotdeauna pantofi sau papuci de casă pentru a vă proteja picioarele de posibile accidentări. Asigurați-vă că încălțămintea are mărimea potrivită și vă permite să vă mișcați degetele. Un podiatru (medic specialist în îngrijirea piciorului) vă poate învăța cum să cumpărați încălțăminte potrivită și să preveniți probleme precum bătăturile.

Dacă apar probleme, medicul dumneavoastră vă poate ajuta să le tratați pentru a preveni alte afecțiuni mai grave. Chiar și inflamațiile mici pot deveni rapid infecții grave dacă sunt netratate.