Neuropatie diabetică

Progrese în tratamentul neuropatiei diabetice

tratamentul neuropatiei diabetice

Diabetul zaharat reprezintă o cauză majoră de mortalitate și morbiditate în rândul populației din întreaga lume, având o prevalență globală actuală de 50% din totalul populației.

Una dintre cele mai frecvente complicații cronice ale diabetului este neuropatia diabetică, ale cărei simptome sunt asociate cu disfuncții neurologice, preponderent la nivel periferic. Pacienții care suferă de neuropatie diabetică periferică resimt două tipuri de simptome, precum durerea de tip neuropatic și disfuncționalitățile senzoriale.

Cum prevalența diabetului este în creștere la nivel mondial, de asemenea și prevalența neuropatiei diabetice crește odată cu acesta.

Pacienții cu neuropatie diabetică periferică experimentează de obicei dureri simetrice la nivelul membrelor, în special la nivel distal. În prezent, nu există un medicament special pentru tratarea definitivă a neuropatiei diabetice periferice, unele dintre cele utilizate având o lipsă de eficacitate precum și efecte secundare.

Diagnosticarea neuropatiei diabetice periferice se bazează în principal pe semnele și simptomele clinice. Când manifestările clinice sunt atipice, pacientul este sfătuit să se prezinte la un medic specialist neurolog.

Manifestarea clinică majoră este durerea simetrică la nivelul membrelor, în special distal. În cazurile severe poate apărea boală vasculară periferică, iar eventualele răni de la nivelul membrelor inferioare se pot infecta provocând ulcerații, chiar și gangrenă, ducând în cele din urmă la amputare. 

Neuropatia diabetică periferică este caracterizată printre altele de durerea cronică, durere ce apare din cauza scăderii pragului de sensibilitate la durere a axonilor neuronilor.

Patogeneza bolii nu a fost pe deplin înțeleasă până în prezent, însă din cercetările clinice a reieșit faptul că aceasta pare să fie favorizată de bolile vasculare, hiperglicemie sau bolile autoimune. De asemenea rezistența la insulină sau secreția insuficientă de insulină precum și dislipidemia sunt factori favorizanți ai apariției neuropatiei diabetice.

Prin urmare, tratamentul neuropatiei diabetice periferice se bazează în principiu pe tratarea simptomelor, punându-se accentul pe îmbunătățirea controlului glicemic, monitorizarea factorilor de risc cardiovascular, scăderea stresului oxidativ, îmbunătățirea microcirculației și ameliorarea tulburărilor metabolice. 

Antidepresivele și anticonvulsivantele sunt cele mai folosite clase de medicamente utilizate pentru ameliorarea simptomelor neuropatiei diabetice.

Dintre antidepresivele ce acționează asupra simptomelor neuropatiei diabetice periferice și care prezintă proprietăți anticolinergice și sedative cele mai folosite sunt duloxetina, venlafaxina, însă nu sunt tolerate întotdeauna de către toți pacienții.

Dintre anticovulsivante amintim pregabalin și gabapentin utilizate pentru controlul durerii neuropate.

De asemenea, opioidele sunt utilizate pentru a diminua durerea, însă efectele adverse ale acestora precum constipația și dependența limitează eficacitatea acestora ca tratatement de primă intenție.  

Alte medicamente precum acidul alfa-lipoic, care este un puternic antioxidant ce oferă protecție asupra funcției endoteliale a vaselor de sânge sau vitamina B12 (metilcobalamină) ce oferă un suport nutritiv nervilor, și-au dovedit eficacitatea în gestionarea neuropatiei diabetice periferice.

Anumite cazuri de neuropatie diabetică periferică au fost tratate cu ajutorul acupuncturii, sau moxibustiei (o formă de acupunctură care își are originile în medicina tradițională chineză), însă eficacitatea acestor metode nu a fost pe deplin dovedită.

În prezent, simptomele neuropatiei diabetice periferice pot fi ținute sub control cu un control riguros al glicemiei. În stadiul incipient tratamentul medicamentos are un anumit efect curativ; cu toate acestea, în faza târzie, leziunile pot afecta ireversibil nervii periferici, provocând multiple complicații ce sunt greu de gestionat și care pot scădea considerabil calitatea vieții pacienților.

Bibliografie:

Yang K, Wang Y, Li YW, Chen YG, Xing N, Lin HB, Zhou P, Yu XP. Progress in the treatment of diabetic peripheral neuropathy. Biomed Pharmacother. 2022 Feb 19;148:112717. doi: 10.1016/j.biopha.2022.112717. Epub ahead of print. PMID: 35193039.

Simptomele mononeuropatiei

Puteți resimți durere în

De asemenea, mononeuropatia poate cauza probleme la nivelul ochilor sau feței, cauzând:

Mononeuropatia apare uneori în cazul compresiei unui nerv. În rândul pacienților cu diabet, sindromul de tunel carpian este un tip frecvent de neuropatie cauzată de compresie. Aceasta poate cauza amorțeală sau furnicături la nivelul mâinilor și degetelor. Puteți avea senzația de slăbiciune musculară, scăpând lucrurile din mână.

Simptomele neuropatiei radiculoplexă

Simptomele neuropatiei periferice

Simptomele neuropatiei vegetative