Neuropatie diabetică

Utilizarea Acidului Alfa Lipoic în polineuropatia diabetică

Acidul Alfa Lipoic

Diabetul este printre cele mai răspândite boli cronice ale secolului 21, cu o estimare de 30,3 milioane de persoane ce suferă de această afecțiune. Cea mai frecventă complicație diabetică este polineuropatia diabetică, care are o prevalență de aproximativ 50% la pacienții cu diabet zaharat. Polineuropatia diabetică scade semnificativ calitatea vieții, deoarece pacienții prezintă simptome precum durere, sensibilitate anormală, slăbiciune musculară, tulburări de mers și risc crescut de cădere.

În timp ce cauza apariției neuropatiei diabetice este multifactorială, aceasta este în mare parte atribuită stresului oxidativ apărut în urma unei stări constante de hiperglicemie. Acest fapt determină creșterea speciilor reactive de oxigen ce cauzează deteriorarea microvasculaturii de la nivelul axonilor neuronilor. 

Tratamentele pentru neuropatia diabetică includ terapii care se bazează pe reducerea simptomelor precum și pe modificarea cauzei de apariție a acesteia. Măsurarea glicemiei este aspectul cel mai important prin care se previne apariția complicațiilor bolii, observând și acționând asupra stărilor de hiperglicemie.

S-a demonstrat faptul că administrarea de acidul alfa lipoic sub forma farmaceutică de medicament modifică evoluția bolii, cât și controlul simptomelor prin mai multe mecanisme, asigurând controlul durerii. Acesta este un puternic antioxidant, ce se regăsește în cantitate scăzută în legume precum broccoli, spanac, roșii, precum și în țesuturi de origine animală precum ficatul.

S-au efectuat mai multe studii privind eficacitatea acidului alfa lipoic în tratatea simptomelor polineuropatiei diabetice. O analiză anterioară a studiilor controlate randomizate privind utilizarea acidului alfa lipoic, în concentrație de 600 mg / zi intravenos la pacienții cu diabet zaharat și durere neuropatică a concluzionat faptul că trei săptămâni de tratament au dus la reducerea semnificativă a durerii. O altă meta-analiză a patru studii privind acidul alfa lipoic adminstrat în diferite doze atât orale cât și intravenoase a confirmat eficacitatea acestuia.

Rezultatele studiilor selectate oferă dovezi pentru beneficiile acidului alfa lipoic în tratarea simptomelor neuropatiei diabetice la o concentrație de 600 mg pe zi, fie intravenos, fie pe cale orală, pentru o durată de cel puțin 3 săptămâni. Dozele peste 600 mg o dată pe zi nu au prezentat nicio diferență statistică și clinică (de exemplu, durerea de tip junghi, durerea de tip arsură, parestezie, amorțeala picioarelor). Majoritatea studiilor au evaluat efectul acidului alfa lipoic în neuropatia diabetică periferică utilizând scorul controlului tuturor simptomelor, fiind un instrument folosit pentru a evalua eficacitatea terapeutică în simptomele senzoriale ale neuropatiei. Scorul reprezintă o însumare a prezenței, severității și duratei celor 4 simptome principale: durere lancinantă / de tip junghi, durere de tip arsură, parestezie și amorțeală.

S-a observat îmbunătățirea simptomelor pacienților ce sufereau de neuropatie diabetică periferică la o săptămână de la adminstrarea acidului alfa lipoic în ceea ce privește amorțeala și parestezia. Se presupune că ameliorarea rapidă a diferitelor simptome se produce datorită îmbunătățirii fluxului sanguin nervos datorită acțiunii antioxidante a medicamentului. Acest lucru demonstrează în continuare beneficiile acidului alfa lipoic ca antioxidant puternic în tratamentul neuropatiei diabetice periferice. 

Acidul alfa lipoic sub forma farmaceutică de medicament își demonstrează eficacitatea în tratarea neuropatiei diabetice periferice prin multiple mecanisme, cum ar fi inhibarea speciilor reactive de oxigen, ceea ce duce la îmbunătățirea funcției nervoase și a durerii neuropatice. Studiile care analizează efectele acidului alfa lipoic au arătat o reducere semnificativă a simptomelor neuropatiei la pacienții diabetici. În plus, acidul alfa lipoic s-a dovedit util în gestionarea greutății corporale precum și în ceea ce privește sensibilitatea la insulină. Rezultatele acestor studii sunt în concordanță cu constatările anterioare despre beneficiul acidului alfa lipoic administrat pacienților diabetici. 

Acidul alfa lipoic a fost aprobat ca medicament și este inclus în schema de tratament pentru neuropatia diabetică periferică în Germania de zeci de ani, precum și în țările Europei Centrale și de Est (Slovacia, Cehia, Ungaria, Bulgaria, România, Țările Baltice, Serbia). În SUA, efectele acestuia sunt recunoscute în ceea ce privește scăderea în greutate, fiind de asemenea și supliment alimentar pentru persoanele cu diabet. Acidul alfa lipoic este o opțiune de tratament viabilă și cu un spectru de siguranță larg pentru neuropatia diabetică periferică. 

Bibliografie:

Nguyen N, Takemoto JK. A Case for Alpha-Lipoic Acid as an Alternative Treatment for Diabetic Polyneuropathy. J Pharm Pharm Sci. 2018;21(1s):177s-191s. doi: 10.18433/jpps30100. PMID: 30139425.

Simptomele mononeuropatiei

Puteți resimți durere în

De asemenea, mononeuropatia poate cauza probleme la nivelul ochilor sau feței, cauzând:

Mononeuropatia apare uneori în cazul compresiei unui nerv. În rândul pacienților cu diabet, sindromul de tunel carpian este un tip frecvent de neuropatie cauzată de compresie. Aceasta poate cauza amorțeală sau furnicături la nivelul mâinilor și degetelor. Puteți avea senzația de slăbiciune musculară, scăpând lucrurile din mână.

Simptomele neuropatiei radiculoplexă

Simptomele neuropatiei periferice

Simptomele neuropatiei vegetative