Utilizarea protocolului „Michigan Neuropathy Screening Instrument” în diagnosticul neuropatiei diabetice simetrice distale

Michigan Neuropathy Screening Instrument

Diagnosticul precoce și tratamentul adecvat sunt esențiale pentru a preveni complicațiile diabetului zaharat precum neuropatia diabetică, piciorul diabetic și apariția ulcerațiilor, însă la ora actuală nu există o singură metodă care să poată fi utilizată pentru diagnosticarea neuropatiei diabetice.

Pentru a diagnostica una dintre complicațiile diabetului zaharat, și anume neuropatia diabetică periferică, medicii folosesc mai multe instrumente, printre care și o serie de chestionare. Un astfel de protocol este reprezentat de „Michigan Neuropathy Screening Instrument” ce presupune utilizarea unui chestionar pentru simptome (completat de către pacient) și un examen obiectiv țintit.

Protocolul Michigan este un instrument utilizat pe scară largă pentru evaluarea neuropatiei periferice simetrice distale. Protocolul include două evaluări separate, un chestionar ce conține 15 întrebări relevante pentru depistarea simptomelor neuropatiei și o examinare a extremităților inferioare care include inspecția precum și evaluarea percepției de vibrație și reflexele de la nivelul gleznei. Orice constatare anormală este marcată prin atribuirea unor puncte. 

Întrebările din chestionar la care pacienții au trebuit să răspundă cu „da” sau „nu” sunt următoarele:

1. Picioarele dvs. sunt amorţite? 

2. Aţi avut vreodată senzație de arsură la nivelul picioarelor? 

3. Sunt picioarele dvs. prea sensibile la atingere? 

4. Aveţi crampe musculare la nivelul picioarelor? 

5. Aţi simțit vreodată înţepături la nivelul picioarelor? 

6. Vă deranjează atunci când atingeți cu picioarele cearceaful patului? 

7. Când intraţi în baie sau la duş, puteţi să deosebiți dacă apa este caldă sau rece? 

8. Aţi avut vreodată o rană la nivelul picioarelor? 

9. V-a spus vreodată medicul că suferiți de neuropatie diabetică? 

10. Vă simţiţi aproape tot timpul obosit? 

11. Simptomele dvs. se accentuează noaptea? 

12. Vă dor picioarele când mergeți? 

13. Vă simţiţi picioarele când mergeți? 

14. Este pielea de la nivelul picioarelor dvs. atât de uscată, încât se produc crăpături? 

15. Aţi avut vreodată o amputaţie? 

Întrebarea 4 și întrebarea 10 evaluează eventualele tulburări de circulație de la nivelul membrelor inferioare precum și starea generală de sănătate, astfel că pentru acestea nu se vor acorda puncte.

După completarea chestionarului, pacienții sunt examinați fizic în vederea depistării semnelor neurologice anormale. Sunt evaluate membrele inferioare pentru a se observa dacă există deformări, piele uscată, calus, ulcerații sau infecții. Pentru fiecare semn prezent se acordă câte un punct, iar dacă există și ulcerație se acordă un punct suplimentar. 

Pentru a diagnostica neuropatia periferică simetrică distală în rândul pacienților cu diabet zaharat de tip 1 s-a efectuat un studiu ce a presupus evaluarea sensibilității, specificității precum și semnele pozitive și negative utilizate în cadrul chestionarului Michigan. Acest studiu ar putea contribui la dezvoltarea unor noi metode de notare în vederea îmbunătățirii performanței chestionarului Michigan combinat cu examinarea fizică, aspecte esențiale pentru un diagnostic precoce al neuropatiei periferice simetrice distale.

Neuropatia periferică simetrică distală clinică confirmată a fost confirmată de semnele și simptomele specifice bolii, precum și de constatări de conducere anormală a nervilor la mai mult de 2 nervi diferiți, rezultate la examinarea de către un medic neurolog.

Au fost studiați 1184 de pacienți cu diabet de tip 1. Vârsta medie a fost de 47 de ani și durata de diabet a fost de 26 de ani. 30% dintre participanți au avut diagnosticul de neuropatie clinică, iar aproximativ 33% dintre aceștia au avut  răspunsuri anormale la chestionarul Michigan.

Examinările neurologice și studiile de conducere nervoasă au fost efectuate în același an.

Un număr de puncte ≥7 obținute la chestionarul Michigan relevă faptul că e posibil ca mai mulți pacienți să sufere de neuropatie, însă fără ca aceasta să fie depistată. Prin urmare, scăderea pragului la 4 puncte ar duce la creșterea sensibilității și specificității chestionarului.

Deși testul este unul neinvaziv, nu poate fi folosit individual, fără o examinare fizică și neurologică, datorită caracterului său subiectiv. 

Însă din datele obținute se confirmă faptul că utilizarea chestionarului Michigan ca instrument pentru depistarea neuropatiei periferice simetrice distale reprezintă o metodă simplă, neinvazivă și validă.

Chestionarul Michigan este un instrument ce poate fi utilizat cu ușurință de către un medic și poate fi folosit în practica clinică și în studii clinice de mari dimensiuni pentru evaluarea neuropatiei periferice simetrice distale. Scăderea pragului la 4 puncte ar duce la creșterea sensibilității și specificității chestionarului, îmbunătățind performanța în raport cu examinarea.

Bibliografie:

  • Herman WH, Pop-Busui R, Braffett BH, Martin CL, Cleary PA, Albers JW, Feldman EL; DCCT/EDIC Research Group. Use of the Michigan Neuropathy Screening Instrument as a measure of distal symmetrical peripheral neuropathy in Type 1 diabetes: results from the Diabetes Control and Complications Trial/Epidemiology of Diabetes Interventions and Complications. Diabet Med. 2012 Jul;29(7):937-44. doi: 10.1111/j.1464-5491.2012.03644.x. PMID: 22417277; PMCID: PMC3641573.
  • Mete T, Aydin Y, Saka M, Cinar Yavuz H, Bilen S, Yalcin Y, Arli B, Berker D, Guler S. Comparison of efficiencies of michigan neuropathy screening instrument, neurothesiometer, and electromyography for diagnosis of diabetic neuropathy. Int J Endocrinol. 2013;2013:821745. doi: 10.1155/2013/821745. Epub 2013 May 22. PMID: 23818897; PMCID: PMC3684087.

Simptomele mononeuropatiei

Puteți resimți durere în

De asemenea, mononeuropatia poate cauza probleme la nivelul ochilor sau feței, cauzând:

Mononeuropatia apare uneori în cazul compresiei unui nerv. În rândul pacienților cu diabet, sindromul de tunel carpian este un tip frecvent de neuropatie cauzată de compresie. Aceasta poate cauza amorțeală sau furnicături la nivelul mâinilor și degetelor. Puteți avea senzația de slăbiciune musculară, scăpând lucrurile din mână.

Simptomele neuropatiei radiculoplexă

Simptomele neuropatiei periferice

Simptomele neuropatiei vegetative