SAS este un instrument validat, frecvent utilizat și ușor de aplicat, pentru evaluarea simptomelor autonome din neuropatia diabetică incipientă.
Una dintre cele mai frecvente complicații ale diabetului zaharat este neuropatia diabetică, care poate afecta toate structurile sistemului nervos. Neuropatia diabetică autonomă sau vegetativă afectează organele interne și funcțiile acestora care sunt controlate prin sistemul nervos vegetativ simpatic și parasimpatic.
Neuropatia diabetică vegetativă afectează semnificativ calitatea vieții persoanelor cu diabet, astfel încât depistarea precoce a acestei complicații este foarte importantă.
Semnele și simptomele caracteristice neuropatiei diabetice autonome variază în funcție de organul sau sistemul afectat.
Astfel, neuropatia diabetică autonomă cardiovasculară (NAC sau CAN), una dintre cele mai frecvente și grave forme de neuropatie autonomă. Ea se manifestă prin creșterea numărului de bătăi ale inimii (a pulsului) în condiții de repaus, scăderea tensiunii arteriale în momentul ridicării din poziția de clinostatism (culcat) în poziția de ortostatism (în picioare) sau scăderea toleranței la efort. O altă consecința deosebit de gravă a acestei complicații este riscul de infarct miocardic fără durere asociată (infarct miocardioc silențios).
La nivelul sistemului gastrointestinal, una dintre manifestările neuropatiei diabetice autonome poate fi gastropareza, caracterizată prin evacuarea întarziată a alimentelor din stomac, pacienții acuzând simptome precum discomfort abdominal, balonare, senzație de plinitudine după mese. Asociat, pot să apară frecvente episoade de hipoglicemii postprandiale.
Neuropatia autonomă genito-urinara se poate manifesta prin disfuncție sexuală (disfuncție erectilă la bărbați), scăderea libidoului la femei, sau disfuncția vezicii urinare.
O altă formă de neuropatie diabetică autonomă este cea caracterizată prin disfuncție sudorală, manifestată frecvent prin reducerea secreției sudorale, în special la nivelul picioarelor, consecința fiind tegumente foarte uscate, apariția fisurilor tegumentare care se pot suprainfecta.
Hipoglicemia neanunțată (asimptomatică) reprezintă o altă formă de neuropatie diabetică autonomă, cu consecințe deosebit de grave.
Astfel, scorul SAS, este un instrument suficient de sensibil și foarte la îndemână pentru a detecta neuropatia autonomă ușoară. Instrumentul SAS este facil și rapid de completat și poate ajuta la detectarea și diagnosticarea precoce a neuropatiei autonome diabetice.
Chestionarul evaluează atât prezența simptomelor, cât și gradul acestora de severitate. Chestionarul este compus din 11 întrebări pentru femei și 12 întrebări pentru bărbați și evaluează următoarele domenii de simptome autonome: simptome ortostatice, sudomotorii, vasomotorii, gastrointestinale, urinare și disfuncție sexuală.
Te invităm să te gândești la simptomele tale din ultimele 6 luni! Te rugăm să indici gradul de severitate al fiecărui simptom, dacă acesta este prezent, 1 fiind cel mai puțin sever și 5 cel mai sever, pentru a se putea calcula scorul total al impactului simptomelor (TIS).
Discută cu medicul tău diabetolog sau medicul tău de familie despre rezultatul tău.
Durează doar 2 minute pentru a completa testul!
Completează testulTe rugăm să aloci câteva minute pentru a răspunde întrebărilor de mai jos referitoare la senzaţiile de la nivelul picioarelor tale.
Bifează cu "Da" sau "Nu" în funcţie de cum le simţi de obicei.