Neuropatie diabetică

Corelația dintre nivelul vitaminei D și rănile greu vindecabile

Concentrațiile serice de 25-hidroxivitamină D sunt determinate în mare măsură de factorii de mediu, în principal prin aportul de vitamina D și expunerea la ultraviolete. Deficitul de vitamina D este un factor de risc pentru hipertensiune, diabet zaharat și diferite tipuri de cancer.

Hipovitaminoza D este suspectată de mult timp ca un factor de risc pentru intoleranța la glucoză. Concentrația de 25-hidroxivitamină D este mai mică la pacienții cu diabet zaharat de tip 2 decât la pacienții fără diabet. De asemenea, o prevalență ridicată a hipovitaminozei D a fost observată la femeile cu diabet de tip 2. Prin urmare, vitamina D ar putea juca un rol în patogeneza diabetului de tip 2, afectând fie sensibilitatea la insulină, fie funcția celulelor β, fie ambele.

Deficitul de vitamina D este cunoscut ca fiind prevalent la pacienții cu diabet zaharat de tip 2, în special la cei cu simptome de neuropatie diabetică periferică, iar studiile au arătat că nivelurile serice scăzute de vitamina D sunt un predictor independent al dezvoltării neuropatiei diabetice periferice. Pacienții ce suferă de diabet și neuropatie diabetică periferică prezintă riscuri crescute de a dezvolta ulcerații la nivelul membrelor inferioare, acestea fiind greu de vindecat și reprezintă o povară biologică, psihologică, socială și financiară majoră atât pentru pacienții individuali, cât și pentru sistemul de sănătate național. 

Rănile greu vindecabile sunt asociate cu o varietate de comorbidități și au o etiologie complexă, însă de obicei sunt asociate cu deficiențe nutriționale, cum ar fi nivelurile scăzute de vitamina D. 

Astfel că, s-a efectuat o revizuire sistematică a literaturii ce a avut ca scop corelația dintre nivelul vitaminei D și vindecarea rănilor. Un total de 10 studii, care au implicat 2359 de participanți, au îndeplinit criteriile de includere. A existat o corelație puternică între nivelurile scăzute de 25-hidroxivitamină D și prezența tuturor celor trei tipuri de răni greu de vindecat.

Cercetările sugerează o corelație între nivelurile scăzute de vitamina D și rănile greu vindecabile. Cu toate acestea, nu este clar dacă relația este cauzală sau doar corelațională. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege corelația dintre vitamina D și rănile greu vindecabile. 

Bibliografie:

  1. Karen Smith, Susan Hewlings, Correlation between vitamin D levels and hard-to-heal wounds: a systematic review, Journal of Wound Care 2021 30:Sup6, S4-S10
  2. Ken C Chiu, Audrey Chu, Vay Liang W Go, Mohammed F Saad, Hypovitaminosis D is associated with insulin resistance and β cell dysfunction, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 79, Issue 5, May 2004, Pages 820–825, https://doi.org/10.1093/ajcn/79.5.820 

Simptomele mononeuropatiei

Puteți resimți durere în

De asemenea, mononeuropatia poate cauza probleme la nivelul ochilor sau feței, cauzând:

Mononeuropatia apare uneori în cazul compresiei unui nerv. În rândul pacienților cu diabet, sindromul de tunel carpian este un tip frecvent de neuropatie cauzată de compresie. Aceasta poate cauza amorțeală sau furnicături la nivelul mâinilor și degetelor. Puteți avea senzația de slăbiciune musculară, scăpând lucrurile din mână.

Simptomele neuropatiei radiculoplexă

Simptomele neuropatiei periferice

Simptomele neuropatiei vegetative